Premijeri Mađarske i Slovenije traže od EU da ubrza pregovore sa Srbijom

© AP Photo / Tibor IllyesViktor Orban i Marjan Šarec
Viktor Orban i Marjan Šarec - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mađarski i slovenački premijeri, Viktor Orban i Marjan Šarec, zatražili su danas od Evropske unije da ubrza pregovore o članstvu sa Srbijom.

U razgovoru u Budimpešti Orban je naglasio da „deo Balkana koji je i dalje van EU ne može da bude umiren i stabilizovan bez razvoja Srbije“, prenosi AP.

Slovenačka agencija STA navodi da su Orban i Šarec dali podršku nastavku pregovora sa Srbijom, za koju su naglasili da je važan faktor na Zapadnom Balkanu, preneo je Tanjug.

Tom prilikom, Orban je nekoliko puta ponovio da je proširenje EU geopolitičko pitanje i upozorio na negativne posledice zaustavljanja ovog procesa.

Dvojica premijera izrazili su, prenosi AP, i razočaranje odlukom EU da ne odobri pokretanje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Orban i Šarec su kazali i da je potrebna pomoć kako bi se smanjila migracija u Evropi, tako što će se povećati pomoć regionima iz kojih migranti dolaze.

Orban je primetio da se trenutno 96.000 migranata kreće između Turske i Mađarske i da koriste tzv. Balkansku rutu na putu ka zapadnoevropskim zemljama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala