Orban: U slučaju pritiska migranata, šaljemo jedinice na granicu sa Srbijom

© AP Photo / Geoffroy van der HasseltViktor Orban
Viktor Orban - Sputnik Srbija
Pratite nas
U okviru Višegradske grupe, postoji dogovor da Češka, Poljska i Slovačka pošalju patrolne jedinice na granicu Srbije i Mađarske ako se naglo poveća migracioni pritisak na Mađarsku, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je u Budimpešti, nakon sastanka sa slovenačkim premijerom Marjanom Šarecom, istakao da trenutno 96.000 migranata koristi takozvanu balkansku rutu na putu ka zapadnoj Evropi i ocenio da je nemoguće reći da li će pokušati da dođu do Mađarske ili Slovenije preko Hrvatske.

Kako prenosi MTI, Orban je rekao da su Mađarska i Slovenija veoma dobro svesne šta znače migracija i nelegalni prelasci granica.

„Obojica znamo šta znači kada mase pokušaju da pređu naše granice i nelegalno prođu kroz naše zemlje. Znamo kako je kada ne dolaze kod nas, već samo žele da prođu“, rekao je Orban.

On je dodao da Mađarska veoma saoseća sa naporima Slovenije da brani svoje granice i najavio da dve zemlje planiraju da zajedno upute medicinsku opremu Africi, preneo je Tanjug.

Kada je reč o migracijama, Šarec smatra da je najbolje rešenje da se poboljšaju uslovi življenja u zemljama porekla migranata, kao i da se spreči da oni napuštaju svoju otadžbinu.

On je pozvao EU da osmisli zajedničku migrantsku politiku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala