Novi signal iz Amerike — da se Bosna i Kosovo rešavaju u paketu

© AP Photo / Amel EmricBosna, NATO
Bosna, NATO - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na tek održanoj raspravi o Bosni i Hercegovini u američkom Senatu moglo se čuti i to da je BiH država feuda, a konstatovalo se i da je pre moguć oružani sukob u BiH nego na Kosovu i to zbog „velikog ruskog uticaja na Republiku Srpsku“.

Neki od učesnika u raspravi izneli su čak sugestiju da bi trebalo da se razmisli o „paralelnom rešavanju“ problema u BiH i na Kosovu. Otkud uopšte ta iznenadna ideja da se bosanski i kosovski politički čvor raspetljava istovremeno?

Politikolog Anđelko Kozomara za Sputnjik kaže da Amerika, kada priča o paralelnom rešavanju problema vezanih za BiH i Kosovo, ima na umu samo jedno — da se BiH uvuče u NATO.

Na taj način bi, tvrdi on, Amerika jednim udarcem rešila dva problema na Balkanu — blokirala moguće osamostaljenja RS i otvorila put za rešavanje kosovskog pitanja po njihovom planu. U isto vreme, optuživanje Rusije zbog njihovih dobrih odnosa sa RS, jeste neka vrsta „pokrivalice“ za moguće akcije Zapada i Alijanse. 

Plan NATO

„Ako bi Srbija bila totalno okružena NATO-om, to bi značilo da nema izlaza. Podsećam da je granica između BiH i Srbije duga 650 kilometara, što je najduža granica koju BiH ima sa nekom zemljom koja nije članica NATO-a. Amerika smatra da ako BiH uvuku u NATO, onda će sa lakoćom rešiti sve ostale probleme na Balkanu. To im je osnovni cilj“, objašnjava naš sagovornik.

On kaže da samo Amerika, za koju Bakir Izetbegović zbog zaključaka iznetih u Senatu kaže da se napokon vraća na Balkan, može da izazove rat u BiH.

„U BiH danas ima oko 1.300 NATO vojnika u okviru misije SFOR. Znači li to da bi oni izazvali rat? Nema te druge oružane sile koja može da dovde do rata u BiH. Dakle, Amerika ima i scenario da preti mogućim sukobom kako bi građani rekli — ’idemo u NATO‘. Bolje i NATO nego ponovo rat!“, uveren je Kozomara.

Rusi kao pokriće

Po njegovim rečima, uvlačenje Rusije u celu priču je besmislica, jer Amerika nema nikakav dokaz da Moskva na bilo koji način „podriva“ bilo koga na Balkanu. Jedini problem koji oni vide, jeste podrška koju Moskva daje Srbiji u vezi sa Kosovom, ali i to je u granici onoga što Srbija želi, kao što su i ekonomski odnosi sa RS. 

„Srbiji se ne nudi ništa za Kosovo, osim da prizna Kosovo. Dakle, Amerika i Zapad ne pomišljaju da prave paralelu na način da ako se Kosovo odvojilo od Srbije, može i RS od BiH, već žele da Zapadni Balkan uvedu u NATO, kako bi Rusiju izbacili sa ovih prostora“, kaže naš sagovornik.

Lider SDA Bakir Izetbegović bio je oduševljen raspravom i zaključcima oko BiH koja je vođena u američkom Senatu, pa je poručio da je vreme da se sa reči pređe na dela, kako bi BiH, ali i građani Kosova, kao i ceo Balkan mogli napokon da „prodišu“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala