NATO razmatra izgradnju vojne baze u Albaniji

© AP Photo / Virginia MayoGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vojno rukovodstvo NATO-a procenjuje mogućnost ulaganja u stvaranje pomorske baze u Albaniji, izjavio je generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg nakon sastanka sa albanskim predsednikom Iljirom Metom.
„Albanija igra važnu ulogu u NATO-u, to je važno i za nju i za NATO. Kao što sam rekao, već imamo program po kojem ulažemo i upravljamo vazdušnom bazom u Albaniji. Za sada nije doneta odluka o investicijama u vojnu pomorsku bazu, ali to je stvar koju razmatra naše vojno rukovodstvo i naši vojni stručnjaci. Na osnovu toga, NATO će donositi odluku“, objasnio je Stoltenberg govoreći na konferenciji za štampu.

Meta se nalazi u poseti Briselu, gde se sastao sa generalnim sekretarom Severnoatlanskog saveza. Ministar odbrane Albanije Olta Džačka ranije je zvanično predložio da se otvori pomorska baza NATO-a u toj zemlji.

Predsednik Albanije je krajem januara izjavio da će izgradnja prve vazduhoplovne baze NATO-a u zemlji doneti strateške investicije i bezbednost i dodatno će obavezati Albaniju pred alijansom.

Albanski premijer Edi Rama izjavio je u avgustu 2018. godine da je NATO odlučio da izgradi prvu vazduhoplovnu bazu na Zapadnom Balkanu u centralnoj Albaniji. Za izgradnju je izabran stari vojni aerodrom u gradu Kučova u okrugu Berat, u centralnom delu zemlje. Izgradnju finansira Severnoatlantski savez u partnerstvu sa Vladom Albanije. NATO planira da uloži više od 50 miliona evra u prvu fazu projekta modernizacije aerodroma u Kučovi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala