Helikopteri Republike Srpske u akciji gašenja požara na Romaniji (video)

Pratite nas
Požar na jugoistočnim obroncima Romanije je pod kontrolom i u toku dana se očekuje da bude potpuno ugašen, izjavio je za RTRS Milan Novitović, v.d. direktora Civilne zaštite Republike Srpske.

On je istakao da je koordinisanom akcijom svih službi najgori period ostao iza i da se očekuju vesti da bude ugašen do kraja dana.

„Radi se o veoma nepristupačnom terenu i pored helikoptera, ljudska čizma je glavni faktor. U svim službama na licu mesta imamo oko 50 ljudi koji rade na gašenju požara“, istakao je Novitović.

On se još jednom osvrnuo na jučerašnju odluku ministra bezbednosti BiH u tehničkom mandatu Dragana Mektića da ne odbori korišćenje helikoptera u gašenju požara.

„Ružne scene na sreću su iza nas. Ono što je uradio, odnosno nije uradio Mektić, otvorilo nam je oči da znamo ko nas predstavlja u zajedničkim institucijama“, naveo je Novitović.

On je dodao da je sve urađeno po protokolu.

„Zahtev je otišao u 11.30 časova. Već u 11.36 stigao je odgovor iz Oružanih snaga BiH da su helikopteri u pripravnosti i da se čeka odobrenje ministra Mektića. Odgovor je stigao u 13.10 da on nema razumevanja za požar. Za tako nešto nema nikakvog opravdanja, jer opravdanost i hitnost su postojali. Tačno je da nisu bili ugroženi životi, ali postojala je mogućnost da požar eskalira u crnogoričnoj šumi i time bi se direktno u opasnost doveli građani i njihova imovina na širem području Republike Srpske“, objasnio je Novalić.

On je istakao da su helikopteri počeli sa gašenjem tek u 15.30 časova.

„Imali su šest preleta, a da im je odobreno u 11.30, verujemo da bi već juče cela priča bila završena i da bi požar bio ugašen“, zaključio je Milan Novitović, v.d. direktora Civilne zaštite Republike Srpske.

Podsetimo, veliki požar bukti i na Staroj planini u Srbiji

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala