Dačić: Idem u Njujork, sednice o Kosovu će biti

© Sputnik / Radoje PantovićIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), na kojoj će biti reči o situaciji na Kosovu i Metohiji, biti održana 31. oktobra uprkos pokušajima Prištine da se izbegne njeno održavanje.

„Definitivno je da će sednica biti održana 31. oktobra u SB UN i ja ću na njoj učestvovati. Na kraju su ipak predstavnici Prištine obavestili da će doći na sednicu“, rekao je Dačić Tanjugu.

On je istakao da će se članice SB UN upoznati sa aktuelnom situacijom na KiM, sa brojnim incidentima, sa aferom oko navodnog trovanja, velikim lažima koje dolaze iz Prištine.

„Preneću stavove predsednika Aleksandra Vučića da mi želimo kompromis, nastavak dijaloga, ali da očigledno sa druge strane i dalje žele da nametnu svoj stav o priznanju nezavisnosti Kosova, što je za Srbiju apsolutno neprihvatljivo. Mi želimo kompromis i učestvovaćemo u nastavku dijaloga ako se stvore uslovi za to, ako se ukinu takse“, poručio je Dačić.
Kraljevska kapija u Kalinjingradu - Sputnik Srbija
Nije Rusija, već Prusija: Da li je Kalinjingrad „rusko Kosovo“

Dačić je podsetio da je na osnovu dogovora sa početka godine predviđeno da se redovna sednica SB UN, na kojoj bi se raspravljalo o izveštaju generalnog sekretara o situaciji na KiM, održi u oktobru.

Prema njegovim rečima, predsedavajuća Južnoafrička Republika je stavila sednicu u program rada za oktobar i ona je zakazana za 31. oktobar.

„Međutim, nekoliko dana pre održavanja sednice predstavnici Prištine su se žalili da njima ne odgovara termin i tražili su odlaganje, pa je onda zvanično predstavnica Velike Britanije tražila od predsedavajućeg da se ta sednica ipak odloži, zbog toga što Priština ne može da dođe“, rekao je Dačić.

Komentarišući informaciju da je sednica mogla da bude odložena, jer prema pisanju medija, ambasadorka takozvanog Kosova Vljora Čitaku nije mogla da dođe na sednicu 31. oktobra, Dačić je podsetio da nije reč o pozivu za Čitaku, već za predstavnika privremenih institucija u Prištini.

„Mnogi ukazuju da je Velika Britanija insistirala na tome zato što je ona sledećeg meseca predsedavajuća. Ali nema sad veze to jedno sa drugim. Ono što je definitivno, to je da će sednica biti održana 31. oktobra u SB UN i ja ću učestvovati na toj sednici“, rekao je Dačić.

Ranije su mediji javili da je sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji, predviđena za 31. oktobar, pod velikim znakom pitanja i da iza toga stoji Velika Britanija. Navodno je sednica mogla da bude odložena iz „jednog bizarnog razloga“, jer na zasedanje u Njujorku, navodno, ne može da dođe ambasadorka tzv. Kosova u SAD Vljora Čitaku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala