Amerika traži da Srbija prekine lobiranje za povlačenje priznanja Kosova

© Foto : Ministarstvo spoljnih poslova/ OGNJEN STEVANOVICEntoni Godfri i Ivica Dačić
Entoni Godfri i Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa novoimenovanim američkim ambasadorom u Beogradu Entonijem Godfrijem, kojeg je upoznao sa stavovima Srbije u vezi sa aktuelnim spoljnopolitičkim temama, a bilo je reči i o Kosovu i Metohiji.

„Pričali smo malo i oko Kosova, njih naravno uvek interesuje da li ćemo i dalje raditi na povlačenju priznanja“, rekao je Dačić Tanjugu posle sastanka sa Godfrijem.

Na konstataciju da se američki ambasador odmah zainteresovao za kampanju koju vodi Srbija, Dačić objašnjava da je Godfri to kazao diplomatski — „da bi oni bili zahvalni ukoliko bi mi imali više razumevanja za to i da malo usporimo sa tim akcijama“.

Ričard Grenel i Hašim Tači na sastanku u Prištini - Sputnik Srbija
Srbija ne sme da gaji iluzije prema Americi: Sledi žestok pritisak (video)
„Rekao sam da mi imamo razumevanja i da imamo u vidu to da su svi oni nezadovoljni, jer bi bilo 30 zemalja koje su povukle priznanje Kosova. Danas je veoma teško da nađete neku zemlju koja će sada priznati Kosovo, jer se situacija u međunarodnoj zajednici promenila“, rekao je Dačić.

Ministar je naveo da to nije glavna stvar, već da Srbija želi da kaže da se ne može doći bez nje do kompromisa, kao i da su laži da je 116 zemalja priznalo Kosovo.

„Ne dolazi u obzir da mi prestanemo sa kampanjom, a da oni vode kampanju za priznanje, uključujući i zemlje Kvinte, ali razgovor je bio veoma korektan, nama je u interesu da nađemo zajednički interes sa SAD i da imamo korektne odnose, zato što bi to bilo u interesu naših srpskih i državnih interesa“, rekao je Dačić.

Zaključio je da je pronalaženje mirnog rešenja uz saglasnost velikih sila svakako dobra osnova za bolju budućnost Srbije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala