Sirijski Kurdi prihvatili dogovor Rusije i Turske — povlače se sa turske granice

Pratite nas
Koalicija Sirijske demokratske snage (SDS), čiju osnovu čine kurdske militarizovane formacije, u potpunosti je prihvatila uslove sporazuma koji su Rusija i Turska postigle u Sočiju i založila se za povlačenje svojih snaga sa sirijsko-turske granice.

U saopštenju koalicije koje je objavila agencija „Firat“, navodi se da koalicija SDS „prihvata realizaciju ruske inicijative“ o prekidu turske vojne operacije na severoistoku Sirije. Kako se navodi, takva odluka SDS je doneta nakon „intenzivnih konsultacija sa ruskom stranom“.

Navedeno je i da se SDS obratio Rusiji pozivom da „realizuje svoje obaveze i osigura konstruktivni dijalog između sirijskih Kurda i centralne vlade u Damasku“.

Praktično istovremeno, sa saopštenjem koalicije stigla je informacija i da militarizovane kurdske formacije počele povlačenje svojih snaga sa pozicija koje se nalaze u neposrednoj blizini sirijsko-turske granice. Ti kurdski odredi, prema dogovoru iz Sočija, povlače se na rastojanje od 32 kilometra od granice između dve države.

Vlasti Sirije su pozdravile povlačenje arapsko-kurdskih odreda Sirijskih demokratskih snaga, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova zemlje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala