Savjet za spoljne odnose SAD: Evakuišimo avione iz Turske, vratimo nuklearno oružje u Ameriku

© AP Photo / Emrah GurelAvio-baza Indžirlik u Turskoj
Avio-baza Indžirlik u Turskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Da Turska danas zatraži članstvo u NATO-u, ona ne bi naišla na ulazna vrata.“

Čak i ako Turska ostane u NATO-u, Sjedinjene Države i druge članice saveza moraju se odreći svake iluzije da je Turska pouzdan partner“, stoji, između ostalog, u komentaru Savjeta za spoljne odnose, vodeće američke NVO specijalizovane za kreiranje spoljne politike SAD još od 1921. godine.

„Turska ima tržišnu ekonomiju, ali ne ispunjava nijedan drugi kriterijum za članstvo u NATO. Ipak, NATO u ovom trenutku nema mehanizama za izbacivanje već postojeće članice“, navodi se u članku pod nazivom „Veze između NATO-a i Turske se moraju promijeniti“, u kom se dodatno tvrdi da je „Turska invazija u sjevernoj Siriji poslednji primjer da se ta zemlja razilazi sa NATO vrijednostima“.

S tim u vezi, citira se i predsjednik Savjeta za spoljne odnose, diplomata Ričard Has, koji se zalaže za to da bi Sjedinjene Države „trebalo da povuku sve nuklearno oružje, da smanje oslanjanje na turske baze i ograniče razmenu obaveštajnih podataka, kao i prodaju oružja“ Turskoj.

„Vazduhoplovne snage SAD trebalo bi da prebace svoje avione u vazduhoplovnu bazu ’Muvafak Salti‘ u Jordanu i u druge baze u zemljama Persijskog zaliva. Taktičko nuklearno oružje smešteno u Indžirliku trebalo bi ili da bude vraćeno u Sjedinjene Države ili premešteno u pouzdanije zemlje NATO-a“, apeluje se u članku.

„Vrijeme je da budemo realni u vezi s Turskom, umjesto što pretpostavljamo da odnosi mogu ostati tako bliski kao što su bili tokom Hladnog rata“, zaključuju u Savjetu za spoljne odnose.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala