Rusija nema informacija o likvidaciji El Bagdadija

© AFP 2023 / ZAID AL-OBEIDIUništena kuća u starom gradu Mosula, bivšoj bazi DAEŠ-a na severu Iraka
Uništena kuća u starom gradu Mosula, bivšoj bazi DAEŠ-a na severu Iraka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Rusije nema pouzdane informacije o načinu na koji su Sjedinjene Američke Države sprovele operaciju uništavanja vođe terorističke grupe DAEŠ u Idlibu Abu Bakra el Bagdadija, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.
„Ministarstvo odbrane Rusije nema pouzdane informacije o operaciji koju su izveli američki vojnici u delu zone deeskalacije Idlib pod kontrolom Turske o još jednom ’likvidiranju‘ bivšeg lidera DAEŠ-a Abu Bakra el Bagdadija“, navodi se u saopštenju.

Komentarišući američku operaciju uništavanja vođe terorističke grupe DAEŠ, Ministarstvo odbrane je navelo da poslednjih dana u Idlibu nisu zabeleženi vazdušni napadi Sjedinjenih Američkih Država ili međunarodne koalicije.

Konašenkov je istakao da povećanje broja učesnika i zemalja koje su navodno učestvovale u toj „operaciji“, svaka sa apsolutno kontradiktornim detaljima, pokreće osnovana pitanja i sumnje u njenu realnost i tim pre u njen uspeh.

Nakon što je sirijska vojska uz podršku ruskih vazdušno-kosmičkih snaga konačno uništila DAEŠ, ponovna „smrt“ lidera DAEŠ-a nema apsolutno nikakvog značaja za situaciju u Siriji, niti delovanja preostalih terorista u Idlibu, precizirao je Konašenkov.

Ranije je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp potvrdio da je El Bagdadi likvidiran. Prema njegovim rečima, tokom subotnje operacije terorista se razneo samoubilačkim pojasom, ali je ipak uspeo da bude brzo i precizno identifikovan. 

El Bagdadi, čije je pravo ime Ibrahim Avad Ibrahim el Badri, poznat je kao vođa terorista od 2014. godine, kada je iz džamije u zarobljenom Mosulu proglasio stvaranje „islamskog kalifata“ na Bliskom istoku. Od tada su mediji više puta objavljivali informacije o njegovoj likvidaciji, ali one nisu potvrđene.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala