„Da se istina o stradanju od ustaša nije skrivala, NATO nikad ne bi bombardovao Srbiju“

CC0 / Public domain / Ustaški stražari ubijaju zatvorenike u logoru Jasenovac za vreme Drugog svetskog rata
Ustaški stražari ubijaju zatvorenike u logoru Jasenovac za vreme Drugog svetskog rata - Sputnik Srbija
Pratite nas
Profesor Beri Lituči, osnivač Instituta za Jasenovac, kaže da Srbi moraju da posmatraju razotkrivanje istine o genocidu nad srpskim narodom u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata kao pitanje nacionalne bezbednosti prvog reda.

Profesor objašnjava kako nam se, da istina o stradanju Srba od ustaša nije sakrivana, ne bi dogodile sve nesreće u ratovima devedesetih, uključujući i progon naroda iz Hrvatske i s Kosova.

Lituči, univerzitetski profesor iz Bruklina, koji je prvi u Americi, još 1997. godine, osnovao instituciju koja se bavi stradanjima Srba u NDH, kaže za „Novosti“ da se NATO nikada ne bi usudio da bombarduje našu zemlju da prethodno Srbi nisu satanizovani u celom svetu, delimično, kako navodi, i svojom krivicom.

Amerikanac, koji je 2005. uspeo da u Parku sećanja na Holokaust u Njujorku postavi Spomen-kamen posvećen stradalima u Jasenovcu, a 2019. i na stratištu Jadovno, navodi da se upravo pred očima celog sveta događa „velika i sramna revizija istorije, u kojoj zločinac i žrtve zamenjuju mesta“.

Lituči još navodi da su u Muzeju Holokausta u Vašingtonu, koji je otvoren 1993. godine, stradanja Srba relativizovana i poništena, dok je iz njega, dodaje, krenula priča o srpskom genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici.

Beri Lituči ukazuje i na činjenicu da se Hrvatska nigde ne pominje kao zemlja odgovorna za genocid u Drugom svetskom ratu i dodaje da Srbija treba da pokrene proces protiv Zagreba pred Međunarodnim sudom za ratne zločine.

On tvrdi i da sve žrtve hrvatskih logora imaju pravo i mogućnost da potraže odštetu za lične patnje pred međunarodnim sudovima, i ne sumnja da bi pravdu dobile, pišu „Novosti“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala