Bil Gejts ponovo prvi na Forbsovoj listi najbogatijih

© AP Photo / Ted S. WarrenVlasnik Majkrosofta Bil Gejts
Vlasnik Majkrosofta Bil Gejts - Sputnik Srbija
Pratite nas
Osnivač „Amazona“ i glavni izvršni direktor Džef Bezos izgubio je titulu najbogatijeg čoveka na svetu tokom poslepodnevnog trgovanja u četvrtak, a prvo mesto ponovo je zauzeo suosnivač „Majkrosofta“ Bil Gejts.

Akcije „Amazona“ pale su za sedam odsto u trgovanju nakon radnog vremena, obarajući Bezosovo bogatstvo na 103,9 milijardi dolara. To ga je dovelo na drugo mesto među najbogatijim ljudima na svetu.

Novi broj jedan je suosnivač „Majkrosofta“ Bil Gejts, vredan 105,7 milijardi dolara.

U 2018. godini Bezos je postao najbogatiji čovek na svetu i prvi čije je bogatstvo iznosilo preko 100 milijardi koji se pojavio na Forbsovoj listi, sa neto vrednosti 160 milijardi dolara, čime je prekinuo Gejtsov niz od 24 godine na prvom mestu.

Ali, pad neto izvršnog direktora kompanije „Amazon“ nije u potpunosti posledica pada akcija „Amazona“. Bezos je četvrtinu svog udela u „Amazonu“ preneo na bivšu suprugu Mekenzi Bezos, kao deo njihovog dogovora o razvodu, koji je okončan početkom ove godine. Mekenzi Bezos „teška“ je 32,7 milijardi dolara i među 20 je najbogatijih ljudi na svetu, preneo je Tanjug.

Gejts je, u međuvremenu, bio van „Majkrosofta“ od 2014. godine, kada je odstupio sa mesta predsednika kompanije, iako je i dalje član odbora. Prodao je ili poklonio većinu svog udela u „Majkrosoftu“ i vremenom preraspodelio svoje bogatstvo. Sada je kopredsednik Fondacije Bil & Melinda Gejts, najveće privatne dobrotvorne fondacije na svetu.

Bil Gejts je debitovao je na prvoj Forbsovoj listi milijardera 1987. godine sa neto vrednosti od 1,25 milijardi dolara. Bezos se prvi put pridružio Forbsovoj listi 400 najbogatijih Amerikanaca 1998, godinu nakon što je „Amazon“ izašao u javnost, sa neto vrednosti od 1,6 milijardi dolara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala