Američki analitičar smislio plan za osvajanje Kalinjingrada

© Sputnik / Igor Zarembo / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe u Kalinjingradskoj oblasti
Vojne vežbe u Kalinjingradskoj oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vojna agresija Rusije protiv država NATO-a „koštaće je“ Kalinjingradske oblasti, napisao je u svom referatu naučni saradnik američke Fondacije „Džejmstaun“ Ričard Huker.

Ekspert smatra da Severnoatlantska alijansa treba da razmotri mogućnost zauzimanja te ruske enklave. Po njegovom mišljenju, povećanjem američkih i poljskih kopnenih snaga u regionu, Rusija, navodno, neće biti u stanju da izdrži pritisak protivnika i izgubiće kontrolu nad teritorijom.

Kako se pretpostavlja, potencijalni rat će biti regionalnog karaktera, pošto bi eskalacija konflikta „povukla za sobom masovna razaranja i žrtve među civilnim stanovništvom“.

Pritom, Huker nije naveo konkretan razlog koji bi mogao da izazove konflikt između Rusije i NATO-a na Baltiku, već se pozvao na teoriju da Moskva navodno ima „planove“ za taj region.

Podsetimo, u septembru je komandant američkog Ratnog vazduhoplovstva u Evropi Džefri Li Harigan izjavio da Pentagon ima plan za proboj protivvazdušne odbrane Kalinjingrada. Ministarstvo inostranih poslova Rusije je ovu izjavu shvatilo kao pretnju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala