Zelenski razgovarao sa nacionalistima na granici sa Donbasom: Bilo je i vikanja

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaVladimir Zelenski
Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je na svom nalogu na Fejsbuku da je razgovarao sa ukrajinskim nacionalistima koji se nalaze na liniji razgraničenja sa Donbasom, rekavši da na taj način želi da stavi tačku na rat na jugoistoku Ukrajine.

„Odlučio sam da razgovaram sa njima. Jedan deo razgovora je bio poprilično nabijen emocijama“, napisao je on.

Prema njegovim rečima, on je u mestu Zolotoje proveo dva dana, a tamo se susreo i sa lokalnim stanovnicima, koji su mu ispričali da su se u poslednje vreme u taj grad doselili naoružani ljudi.

Dodao je i da na ovaj način on i njegov tim pokušavaju da pronađu način kako da stave tačku na ratna dejstva, iako je naglasio da ni do kakve kapitulacije neće doći.

Podsetimo — ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je potvrdio da je Kijev potpisao „formulu Štajnmajera“ i da će biti napravljen novi zakon o specijalnom statusu Donbasa, koji će sadržati tu „formulu“.

Kako je objasnio, „formula“ podržava održavanje izbora po ukrajinskom zakonu na teritoriji koju Kijev ne kontroliše, nakon čega će na snagu stupiti Zakon o specijalnom statusu Donbasa, ako posmatrači OEBS-a konstatuju da su oni održani po standardima OEBS-a.

Štajnmajerova formula“, koju je formirao bivši predsedavajući OEBS-a, bivši ministar spoljnih poslova i aktuelni predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer, definiše mehanizam za donošenje zakona o posebnom postupku lokalne samouprave u određenim delovima Donjecke i Luganske oblasti, privremeno na dan izbora i na stalnoj osnovi, nakon objavljivanja izveštaja OEBS-a o izbornim rezultatima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala