„Slovenski štit 2019“: „Pancir S1“ pokazao svoju ubojitu moć

© Darimir Banda/ministarstvo odbrane Gađanje iz borbenih sredstava „Pancir S1“ u okviru vežbe „Slovenski štit 2019“
Gađanje iz borbenih sredstava „Pancir S1“ u okviru vežbe „Slovenski štit 2019“ - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba VS general Milan Mojsilović prisustvovali su danas na Vojnom kompleksu „Pasuljanske livade“ bojnom gađanju borbenih sredstava „Pancir S1“, u okviru Zajedničke taktičke vežbe sa bojnim gađanjem raketnih jedinica PVO VS i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije „Slovenski štit 2019“.

Ministar Vulin je, nakon uspešno izvršenog gađanja, istakao da je, zahvaljujući sporazumu između predsednika Putina i Vučića, Vojska Srbije danas mnogo snažnija i opremljenija, saopštilo je Ministarstvo odbrane Republike Srbije.

„Zahvaljujući sprovođenju vojno-tehničkog sporazuma, ali i zahvaljujući ogromnom naporu i ministra Šojgua i svakog pripadnika naše Vojske koji je bio na obuci za upotrebu sistema ’Pancir S1‘, možemo da kažemo da smo sigurniji i bezbedniji“, istakao je ministar Vulin, dodajući da je reč o oružju koje garantuje dugotrajni mir i da „Pancir S1“ sada postaje deo naoružanja Vojske Srbije.

© Ministarstvo odbrane, Darimir BandaVatrena moć "Pancira S1"
„Slovenski štit 2019“: „Pancir S1“ pokazao svoju ubojitu moć - Sputnik Srbija
Vatrena moć "Pancira S1"

Rukovodilac vežbe „Slovenski štit 2019“ komandant 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva RV i PVO brigadni general Tiosav Janković istakao je da pripadnici te jedinice i kolege iz Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije zajedno i uspešno izvode drugu etapu ove vežbe.

„To je prva takva vežba jedinica PVO i ona je od izuzetnog značaja i za našu vojsku i za kolege iz Ruske Federacije. Na ovoj vežbi, uključujući i prvu etapu u Ruskoj Federaciji, mnogo toga smo naučili o novoj tehnici, taktici i upotrebi raketnih sistema, raketnih jedinica za PVD i svima nama u narednom periodu ta iskustva će biti dragocena. Priliku da izvrše svoje bojno gađanje, prvo na ovom sistemu, imali su naši mladi oficiri i podoficiri, koji se obučavaju za artiljerijsko-raketni sistem za PVD ’Pancir S1‘. Na ovaj način, 250. raketna brigada značajno unapređuje svoju operativnu sposobnost i nadam se da ćemo u narednom periodu nastaviti sa izvršenjem ovako važnih i značajnih zadataka“, istakao je general Janković.

© Ministarstvo odbrane, Darimir BandaBojno gađanje "Pancirom S1" na Pasuljanskim livadama
„Slovenski štit 2019“: „Pancir S1“ pokazao svoju ubojitu moć - Sputnik Srbija
Bojno gađanje "Pancirom S1" na Pasuljanskim livadama

U sastavu posluga koje su danas izvele gađanje bio je i kapetan Miloš Golubović, pripadnik 250. raketne brigade, koji je istakao da su tokom gađanja po nadzemnom cilju topovskim naoružanjem sve mete uspešno uništene.

Zamenik komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije general-potpukovnik Jurij Nikolajevič Grehov vežbu i saradnju sa pripadnicima Vojske Srbije ocenio je odličnom ocenom i dodao da je reč o prvoj ovakvoj obuci sa srpskim kolegama, kao i da je zadovoljan spremnošću naših posluga i zajedničkim radom tokom vežbe.
Nakon uspešno izvedenog gađanja general Grehov uručio je ministru Vulinu maketu sistema „Pancir S1“.

Artiljerijsko-raketni sistem za protivvazduhoplovna dejstva „Pancir S1“ namenjen je za protivvazdušnu odbranu značajnih objekata od izviđanja i dejstva iz vazdušnog prostora, kao i za zaštitu PVO jedinica i sredstava ratne tehnike.

© Ministarstvo odbrane, Darimir BandaPancir S1
„Slovenski štit 2019“: „Pancir S1“ pokazao svoju ubojitu moć - Sputnik Srbija
Pancir S1
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala