Milion Čileanaca na protestu u Santjagu

© AP Photo / Rodrigo AbdProtesti u Čileu
Protesti u Čileu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Milion Čileanaca mirno je protestovalo u petak uveče u glavnom gradu Santjagu, na najvećem skupu otkad je izbilo nasilje tokom demonstracija zbog ukorenjene nejednakosti u toj bogatoj južnoameričkoj zemlji.

Demonstranti koji su mahali državnim zastavama, plesali, udarali šerpe drvenim varjačama i nosili transparente, pozivajući na političke i socijalne promene, prešli su kilometre kako bi se iz okoline Santjaga okupili na Trgu Italija.

Saobraćaj, već otežan zbog protesta vozača kamiona i taksista zbog putarina, bio je zaustavljen pošto su demonstranti blokirali glavne ulice i javni prevoz u Santjagu, prenosi Rojters.

​Svi demonstranti su sredinom večeri krenuli kući, zbog policijskog časa koji počinje u 23 časa.

U Santjagu je na snazi vanredno stanje, koje je predsednik Sebastijan Pinera proglasio posle nereda u kojima su mnoge zgrade u centru grada zapaljene i gradski metro blokiran.

Pinera, političar desnog centra, izjavio je da će proglasiti specijalni zakon o bezbednosti kako bi bili procesirani „kriminalci“ odgovorni za štetu nanetu u Santjagu, ali je, istovremeno, izjavio da razume nezadovoljstvo onih koji su pogođeni porastom cena javnog prevoza.

Glavni grad Čilea i druge velike gradove već danima potresaju neredi čiji je „okidač“ bilo podizanje cena karata u metrou, ali su kasnije prerasli u protest zbog visokih troškova života i nejednakosti, jer su u toj zemlji zdravstvo i obrazovanje gotovo potpuno privatizovani.

Pinera je prošle subote je poništio odluku o podizanju cene karata.

Privredna komora čileanske prestonice je izračunala da je Santjago zbog protesta izgubio 1,4 milijarde dolara.

Rojters podseća da je Čile jedna od najbogatijih država Latinske Amerike, ali, istovremeno i jedna od onih u kojima su najveće socijalne nejednakosti.

Nezadovoljstvo zbog visoke cene života u Santjagu jedna je od glavnih političkih tema, kao i zahtevi za reforme, počev od poreza i cene rada do penzionog sistema.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala