Div na staklenim nogama: Američki budžetski deficit dostigao skoro bilion dolara

© Depositphotos.com / Olly18Kuda vodi finansijska neravnoteža?
Kuda vodi finansijska neravnoteža? - Sputnik Srbija
Pratite nas
Fiskalni deficit SAD porastao je za 26 odsto, na više od 984 milijarde dolara, navodi se u službenom saopštenju američkog Ministarstva finansija.

Ovo predstavlja najvišu cifru u poslednjih sedam godina i zajedno premašuje BDP zemalja kao što su Argentina, Kolumbija i Ekvador.

Prema podacima Ministarstva finansija, trenutna fiskalna neravnoteža predstavlja 4,6 odsto bruto domaćeg proizvoda Sjedinjenih Država. Prošle godine je sa 779 milijardi dolara iznosila 3,8 odsto BDP-a.

Rekord fiskalnog deficita dostignut je 2009. godine, za vreme mandata Baraka Obame. Tada je dostigao neverovatnih 1,4 biliona dolara. U 2016. godini smanjen je na 585 milijardi dolara.

© Depositphotos.com / FeverpitchKuda vodi finansijska neravnoteža?
Div na staklenim nogama: Američki budžetski deficit dostigao skoro bilion dolara - Sputnik Srbija
Kuda vodi finansijska neravnoteža?

Međutim, od dolaska predsednika Donalda Trampa u Belu kuću 2017. godine, porastao je gotovo 50 odsto, uprkos održivom ekonomskom rastu iznad dva odsto i najnižoj stopi nezaposlenosti u 50 godina.

Stručnjaci se slažu da je ta neravnoteža posledica smanjenja poreza i, posledično, pada javnih prihoda, pored povećanja vojne potrošnje.

Najveća svetska ekonomija je ujedno i najzaduženija na svetu. U februaru 2019. godine, javni dug SAD je premašio 22 biliona dolara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala