Čavušoglu: Međunarodna bezbedna zona u Siriji nije realna

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu
Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska ne smatra da je predlog Nemačke o uspostavljanju međunarodne „bezbedne zone“ na severoistoku Sirije realan, izjavio je danas turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Obraćajući se na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim kolegom Hajkom Masom, Čavušoglu je rekao da Turska neće tolerisati bilo kakva kršenja ljudskih prava na severoistoku Sirije i da će istražiti sve optužbe da je do njih došlo, prenosi Rojters.

Poslanici Evropskog parlamenta oštro su u četvrtak osudili unilateralnu tursku vojnu intervenciju na severoistoku Sirije i pozvali Tursku da povuče sve svoje snage sa sirijske teritorije.

U rezoluciji upozoravaju da je intervencija Turske na severoistoku Sirije ozbiljno kršenje međunarodnog prava i da narušava stabilnost i bezbednost regiona u celini.

Otkad je Turska pokrenula svoju vojnu invaziju, pored velikog broja civilnih i vojnih žrtava, najmanje 300.000 ljudi je raseljeno, navode se u rezoluciji podaci Ujedinjenih nacija, preneo je Tanjug.

Kako je saopšteno iz EP, poslanici se zalažu da na severu Sirije bude uspostavljena bezbednosna zona pod pokroviteljstvom UN.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala