Američki mediji savetuju Zapad: Ugledajte se na Putina

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Magazin „Ekonomist“ je analizirao uspehe predsednika Rusije Vladimira Putina na svetskoj areni poslednjih pet godina i pozvao države Zapada da uzmu primer ruskog lidera.

Pre pet godina na samitu G20 u Brizbejnu Vladimir Putin je „bio izolovan i odvojen od civilizovanog sveta“ zbog konflikta u Ukrajini, ali nakon pet godina „on se ponovo popeo na svetsku arenu“, piše „Ekonomist“.

Autori članka navode da je upravo u rezidenciju u Sočiju, a ne u vilu Donalda Trampa na Floridi, ranije stigao turski predsednik kako bi rešio sudbinu Sirije. U Rusiju su stigli i lideri više od 40 afričkih država „u potrazi za novcem i oružjem“.

List pominje nedavnu posetu predsednika Rusije Saudijskoj Arabiji, njegove bliske odnose sa kineskim liderom Si Đinpingom. Osim toga, ističe i da je u Evropi sve prisutnija priča o značaju Rusije.

Po mišljenju autora članka, Zapad se, suočen sa „ruskom agresijom“, povlači.

„To je greška. Da je Putin na Trampovom ili Makronovom mestu, on je ne bi napravio. On bi se držao i pokušavao da iskoristi slaba mesta“, navodi se u tekstu.

Putin želi da Zapad ukine sankcije i pristane na njegove planove da ostane na vlasti na neodređeno vreme“, ipak, autori smatraju da ne treba „podsticati taj avanturizam“.

„Bolje bi bilo da uče od Putina kako da podržavaju svoje saveznike, igraju na svoju jaču stranu, da se ne saginju pod pritiskom i da ne stvaraju vakuum koji protivnik može da popuni. Zapadu je potrebna snažna spoljna politika za borbu protiv novog najsnažnijeg čoveka na svetu“, navodi se u članku.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala