Veliki protesti potresaju Irak, povređeno na desetine osoba

© REUTERS / KHALID AL-MOUSILYProtesti u Iraku
Protesti u Iraku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više od 30 ljudi je povređeno prilikom rasterivanja demonstranata u centru Bagdada, javila je televizija „El Hadat“.

Kako javlja televizija, policija je upotrebila suzavac protiv više hiljada demonstranata. Kako se navodi, jedna osoba je preminula od zadobijenih povreda.

Protesti protiv korupcije, nezaposlenosti i nedostatka osnovnih usluga, koji su izbili početkom meseca, postali su nasilni nakon što je policija počela da koristi bojevu municiju protiv demonstranata.

Posle nedelju dana nasilja u prestonici Iraka i južnim delovima zemlje, Vlada je naredila istragu o protestima. U njoj je utvrđeno da su snage bezbednosti koristile prekomernu silu, usmrtivši 149 i ranivši više od 3.000 osoba.

Ubijeno je i osam članova bezbednosnih snaga, podseća AP.

Posledica toga je da su bezbednosne snage i vladini zvaničnici obećali da će izbegavati dalje smrtonosno nasilje i rasporedili jake snage na ulicama Bagdada u iščekivanju današnjih protesta.

Međutim, nakon što je više hiljada demonstranata prešlo most koji vodi do Zelene zone, u kojoj se nalaze Ambasada SAD i kancelarije Vlade, irački vojnici ispalili su prvo suzavac, a potom i metke kako bi potisnuli demonstrante.

Irački premijer Adil Abdul Mahdi obećao je ranije da će izvršiti rekonstrukciju Vlade naredne nedelje i sprovesti reforme.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala