Tri cilja Amerike u Srbiji: Sledi arsenal novih ucena

© AP Photo / Steven SenneZastava SAD
Zastava SAD  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vašington želi da otrgne Balkan iz zagrljaja Rusije, uvuče zemlje regiona u NATO, a Beograd i Prištinu natera da stave pečat na međusobno priznanje, pišu „Novosti“.

List navodi da u ostvarenju tih ciljeva SAD spremaju čitav „arsenal“ novih ucena usmerenih pre svega ka Srbiji, među kojima je i rezolucija o slučaju braće Bitići, usvojena pre nekoliko dana u Predstavničkom domu Kongresa.

O toj strategiji govorio je i Metju Palmer, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan.

On je u sredu u svedočenju pred Odborom Senata za spoljne poslove i Pododborom za Evropu poručio da je među prioritetima SAD na Balkanu normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

Odgovarajući na pitanje u Senatu o razmeni granica kao mogućem kompromisu Beograda i Prištine, Palmer je rekao:

„Razumem argument o Pandorinoj kutiji koji iznose neki kad se pomene granica. To je legitimna briga. I ako strane budu razgovarale o tim pitanjima, na tome ćemo morati da radimo kako bismo utvrdili da li je to rizik s kojim bismo mogli adekvatno da se nosimo“, kazao je Palmer.

On je naveo i da SAD očekuju da nova vlada u Prištini ukine takse na srpsku robu, ali i opomenuo Beograd da prekine „kampanju delegitimisanja Kosova u međunarodnoj zajednici“.

„Putem kampanje podsticanja zemalja da povuku priznavanje Kosova i blokiranjem njegovog članstva u međunarodnim organizacijama kao što je Interpol, Beograd je naškodio međunarodnoj policijskoj saradnji i narušio atmosferu kompromisa“, rekao je Palmer.

Zvaničnik SAD je kazao i da to sputava napredovanje ka sporazumu kojoj je Srbiji potreban kako bi ušla u EU.

„Uvereni smo da je predsednik Vučić spreman da ispregovara takav sporazum. Jednom kada Srbija i Kosovo budu preduzeli takve korake spremni smo da sa njim ispitamo opcije koje će mu pomoći da izgradi podršku kod naroda Srbije za normalizaciju odnosa sa Kosovom“, zaključio je Palmer koji je rekao da će na tome raditi sa Ričardom Grenelom, specijalnim izaslanikom Donalda Trampa za dijalog.

„Ambasador Grenel i ja ćemo zajedno raditi na tome da pomognemo dvema stranama da postignu sveobuhvatan sporazum o normalizaciji. Uz pojačano političko angažovanje, kao i kroz poslovne i trgovinske podsticaje, nastojaćemo da pomognemo stranama da pronađu lokalno ostvariv sporazum koji je trajan i primenjiv i koji će povećati regionalnu stabilnost“, kazao je Palmer.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala