Toplo vreme prevarilo prirodu: U Moskvi procvetala detelina

© Sputnik / Alekseй Savostin / Uđi u bazu fotografijaJesen u parku „Suhanovo“ u Moskvi.
Jesen u parku „Suhanovo“ u Moskvi. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na teritoriji prirodno-istorijskog parka „Kuzminki-Lublino“ zbog rekordno toplog vremena za ovo doba godine procvetala je crvena detelina, dok je u parku „Altufjevo“ u Moskvi procvetao maslačak, saopštila je pres-služba „Mosprirode“.

Sinoptičari su u delovima Moskovske oblasti zabeležili rekordne temperature za ovo doba godine, koje su dostigle skoro 20 stepeni Celzijusa.

„U oktobru su stručnjaci ’Mosprirode‘ na raznim prirodnim teritorijama primetili neobičnu pojavu — cvetanje višegodišnjih biljaka, što je karakteristično za proleće i leto. Na prirodnim teritorijama ’Kuzminki-Lublino‘ primetili su da je procvetala crvena detelina, iako ona obično cveta krajem maja-početkom juna“, navodi se u saopštenju.

Kako su objasnili stručnjaci, sada se u prirodi dešavaju promene, jer se flora i fauna pripremaju za zimski period. 

Negotithia efetovi, nova vrsta insekta otkrivena na Krimu - Sputnik Srbija
Krimski leptir: Otkrivena nova vrsta insekta

Međutim, za razliku od biljaka, životinje toplo vreme teško može prevariti. Ptice se orijentišu prema dužini dana. Neke ptice selice se mogu zadržati zbog toplote, ali to nije odlučujući faktor.

„Kod višegodišnjih zeljastih biljaka cvetanje je uslovljeno dužinom dana i prolaskom hladnog perioda. Zakasnelo cvetanje se uglavnom javlja kod mladih jedinki u prvoj godini života, koje postaju spremne za cvetanje tek krajem sezone“, navodi se u saopštenju.

Oni su takođe naglasili da se ne treba plašiti da te biljke neće procvetati u proleće zbog jesenje zbrke.

„Priroda će sve urediti“, zaključili su stručnjaci.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala