Sećanje na heroje koji su doneli slobodu (video)

© Sputnik / Dejan SimićPredstava na Trgu republike
Predstava na Trgu republike - Sputnik Srbija
Pratite nas
U okviru „Dana slobode“ na beogradskom Trgu republike održan je scenski prikaz pod nazivom „Odužujemo se saveznicima i rodoljubima — scena Rusija“, kojem su prisustvovali zamenik beogradskog gradonačelnika Andreja Mladenović i prvi savetnik ruske ambasade u Beogradu Aleksandar Konanihin.

Izražavam duboku zahvalnost srpskom narodu, zajedno smo bili u ratovima i uvek smo bili na istoj strani, rekao je Konanihin.

„Nama je bitno da ste uspeli da sačuvate sećanje na naše heroje. I na vaše i na naše. Za razliku od nekih drugih zemalja, gde se spomenici ruskim vojnicima ruše i imamo stalnih problema oko ruskih grobalja, u Srbiji ovaj problem ne postoji. Svaka vam čast i veliko vam hvala od srca“, rekao je Konanihin.

Danas obeležavamo sećanje na heroje koji su dali živote kako bismo mi živeli u slobodnom gradu i slobodnoj zemlji, naglasio je Mladenović.

„Mislim da je na pokolenjima, a najmanje što možemo i mi da učinimo, da ih se sećamo, da ih ne zaboravimo i da učimo one koji dolaze da ne smeju da zaborave i da ne smeju da prihvate bilo kakvu reviziju istorije. Nedaleko od ovog mesta nedavno je postavljena ploča, koja nas podseća da su vojnici Crvene armije 1944. bili sahranjeni na Trgu republike. Ta spomen-tabla sećanje je na heroje koji su dali živote da bi Beograd bio oslobođen. I upravo je zgrada Narodnog pozorišta svedok koliko su borbe bile teške“, rekao je Mladenović.

Tokom „Dana slobode“, manifestacije koja povezuje dva važna datuma — 20. oktobar, kada je Beograd oslobođen u Drugom svetskom ratu i 1. novembar, dan kada je Beograd bio oslobođen u Prvom svetskom ratu, podsećamo se koliko je važno imati saveznike, a Srbija ih je u oba rata imala, dodao je on i bila je na strani pobednika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala