Rusija: Primorani smo da preduzmemo odbrambene mere zbog NATO-a

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMinistar odbrane Rusije Sergej Šojgu
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva i Minsk su primorani da preduzmu zaštitne mere kao odgovor na pretnje njihovoj bezbednosti zbog povećanja borbenog potencijala NATO-a u neposrednoj blizini granica Saveza Rusije i Belorusije, rekao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na zasedanju zajedničkog kolegijuma vojnih odeljenja te dve države.

„Kao odgovor na razmeštanje snaga Severnoatlantskog bloka u blizini naših granica i realizaciju NATO inicijative ’4 put 30‘ primorani smo da preduzmemo mere odbrambenog karaktera. U tom cilju jačamo potencijal naših trupa i planski ih naoružavamo novim oružjem“, kazao je ministar.

Prema njegovim rečima, glavni fokus je na „razvoju regionalnog organizovanja trupa Rusije i Belorusije i zajedničke borbene i operativne obuke“.

Prema Šojguovoj oceni, situacija na zapadnom strateškom pravcu „ostaje napeta“.

„NATO nastavlja da širi svoj borbeni potencijal i vojnu aktivnost u Evropi. Jača svoje vojno prisustvo, raspoređuje dodane vojne kontingente i ofanzivno naoružanje. Pored sistema PRO koji je raspoređen u Rumuniji, Amerika postavlja takav sistem i u Poljskoj. Redovno se održavaju vojne vežbe, modernizuje se infrastruktura morskih luka, aerodroma i drugih vojnih objekata u zemljama Alijanse. Značajno se povećao intenzitet obaveštajnih aktivnosti“, objasnio je ministar odbrane.

Šojgu je istakao da „Zapad opravdava svoju vojnu politiku potrebom da se obuzdaju navodno agresivne namere Rusije“.

U skladu sa tim, prema njegovim rečima, „u toku je velika informativna kampanja kako bi se diskreditovala uloga Saveza Rusije i Belorusije u obezbeđivanju regionalne bezbednosti i kako bi se prouzrokovao raskid bratskih odnosa između dve zemlje“.

Govoreći o razvoju regionalne organizacije trupa Rusije i Belorusije, ministar je spomenuo uspešne vojne vežbe „Štit saveza 2019“, koje su održane u septembru, i istakao da su one bile „isključivo odbrambenog karaktera“. U njima je učestvovalo oko 12.000 vojnika i 950 jedinica vojne tehnike.

On smatra da danas prioriteti Rusije i Belorusije „treba da budu saradnja u razvoju oružanih snaga, usaglašena politika u oblasti odbrane i uzajamno korišćenje vojne infrastrukture“.

Ranije su iz NATO-a saopštili da je inicijativa „4 put 30“ razrađena u interesu povećanja borbene gotovosti Alijanse. Njom su se saveznici obavezali da u slučaju neophodnosti Alijansi na raspolaganje stave 30 bataljona, 30 eskadrila i 30 borbenih brodova na korišćenje 30 dana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala