Rusija: Međunarodna kontrola u Siriji pod okriljem NATO-a neće doneti ništa dobro

© Sputnik / Mihail Alaeddin / Uđi u bazu fotografijaRuska vojna policija u Siriji
Ruska vojna policija u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ideja međunarodne kontrole na severoistoku Sirije, ako govorimo o NATO-u, neće doneti ništa dobro, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Kada je reč o inicijativi za stvaranje bezbednosne zone na severoistoku Sirije odlukom Saveta bezbednosti UN, još ne znamo o čemu je konkretno reč“, istakao je Lavrov.

Kako je objasnio, tu inicijativu je prvo pokrenula nemačka ministarka odbrane, ali su ideju kritikovali neki drugi članovi Vlade Nemačke.

„Ako govorimo o tome da NATO želi da preuzme na sebe taj zadatak, onda, naravno, ta ideja ne krije u sebi ništa dobro“, istakao je ministar.

On je dodao da postoje rusko-turski sporazumi, koje podržavaju i Damask i Kurdi, i da se oni moraju realizovati.

Situacija na severu Sirije

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je takođe prokomentarisao situaciju na severoistoku Sirije nakon potpisivanja rusko-turskog memoranduma.

„Trenutno raspoređujemo naše snage i sredstva, kao i jedinice sirijskih graničara u obeleženim zonama, što je samo po sebi pozitivna činjenica i pokazuje da se u skladu sa postignutim dogovorima i memorandumom odvija konkretan posao“, izjavio je portparol Kremlja.

Prema njegovim rečima, u prvim fazama se ne mogu isključiti određene nepravilnosti.

„Situacija je veoma komplikovana i ne može se normalizovati preko noći. U toku je mukotrpan i težak posao“, ocenio je Peskov.

On je dodao da se trenutno uspostavljaju kontakti sa predstavnicima Kurda, koji su podržali postignute sporazume, i pretpostavio šta će se dogoditi ukoliko se kurdske jedinice ne povuku iz tampon zone.

„Naravno, graničari i naša vojna policija neće stajati između njih i turskih snaga u tim zonama i tada će te kurdske jedinice ostati jedan na jedan sa turskim oružanim jedinicama“, zaključio je Peskov.

Ranije su ministri odbrane zemalja-članica NATO razgovarali o situaciji na severoistoku Sirije. Tom prilikom su diskutovali i o ideji ministarke odbrane Nemačke Anegret Kramp Karenbauer o stvaranju međunarodne bezbednosne zone u Siriji na granici sa Turskom. Naime, nemačka ministarka je izjavila da međunarodni kontingent može biti upućen na sever Sirije pod okriljem Ujedinjenih nacija.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je kasnije rekao da članice Alijanse nisu razmatrale konkretne predloge o misiji NATO-a na severu Sirije na osnovu inicijative Nemačke i da su ministri zagovarali pronalaženje političkog rešenja.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala