Predsednik Makedonije uslovio Evropsku uniju

© AP Photo / Boris GrdanoskiStevo Pendarovski
Stevo Pendarovski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je da će upotreba novog imena te zemlje biti na čekanju sve dok ne započnu pregovori sa Evropskom unijom, prenosi portal „Plusinfo“.

Predsednik Pendarovski objašnjava da je ono što će biti na čekanju sve dok ne započnu pristupni pregovori sa EU deo Prespanskog sporazuma, koji se odnosi na unutrašnju i spoljnu komunikaciju i upotrebu novog imena države.

Ali, on takođe dodaje da će Severna Makedonija za nekoliko meseci postati članica NATO-a zahvaljujući postizanju Prespanskog sporazuma.

„Prespanski sporazum je bio glavni razlog zašto su države-članice NATO-a odobrile naše učlanjenje. Ako ne u novembru ili decembru, onda ćemo sigurno u prva četiri meseca u 2020. postati punopravna članica Alijanse i to je direktan proizvod Prespanskog sporazuma“, rekao je Pendarovski u intervjuu za grčku televiziju „Alfa“.

Komentarišući odluku evropskih lidera o odlaganju početka pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, Pendarovski je rekao da je to bio pravi šok za sve, ne samo za njega i građane, već i za celu političku elitu u toj zemlji.

On je dodao da su se svi politički lideri, bez obzira da li su iz redova vlasti ili opozicije, saglasili oko toga da je Severna Makedonija isporučila sve što je bilo zahtevano, te da je EU odjednom rekla da ta zemlja nije spremna, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala