Medvedev: Srpska roba će pod povoljnijim uslovima ići u Evroaziju

Pratite nas
Predsednik Vlade Rusije Dmitrij Medvedev pozdravio je potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije, kojim se proširuje lista i povećavaju kvote srpskih proizvoda za izvoz na teritoriju EAEU bez carine.

On je ocenio da potpisivanjem ova saradnja prelazi na novi nivo i da je to značajan događaj u trgovinskim i ekonomskim odnosima. 

„Očekujemo da će trgovina rasti, pre svega zbog nižih uvoznih taksi. I za Srbiju su koristi od sporazuma sa EAEU opipljive. Srpska roba će pod povoljnijim uslovima moći da izađe na tržište Unije“, rekao je Medvedev, podsećajući da ovo tržište već sada broji 183 miliona potrošača.

Ukupna robna razmena približava se sumi od dve milijarde dolara, dodao je on.

„I naravno, roba zemalja-učesnica Unije biće bolje predstavljena na srpskom tržištu po povoljnim cenama“, rekao je Medvedev.

U razgovoru sa premijerkom Srbije Anom Brnabić Medvedev je izrazio nadu da joj se dopala poseta Skolkovu u Moskovskoj oblasti.

„Namerno sam pozvao naše prijatelje i vas, između ostalog, u Skolkovo da vidite kako mi ovde razvijamo savremene tehnologije“, zaključio je Medvedev.

Brnabićeva je zahvalila Medvedevu za poziv i podršku prilikom pregovora uoči potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini.

Takođe je ocenila i da je poslednja poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji predstavljala prelomni momenat u rešavanju svih spornih pitanja vezanih za potpisivanje ovog Sporazuma.

Srpska premijerka je prokomentarisala i samo Skolkovo, rekavši da je uspela da poseti inovacioni centar i Univerzitet.

Takođe je rekla i da je tokom obavljanja funkcije premijera razgovarala sa mnogim ljudima širom sveta, i sa onima koji gaje simpatije prema Rusiji, ali i sa onima koji su prema Rusiji poprilično skeptično nastrojeni, međutim i jedni i drugi tvrde da je Skolkovo najbolji centar takve vrste u svetu.

Podsetimo, Sporazum će zameniti postojeće bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i proširiti zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgiziju.

Prema sporazumu, Srbija će u zemlje Unije moći da izveze bez carina i 2.000 tona cigareta, oko 90 hiljada litara vinjaka, 400 tona polutvrdog i tvrdog kravljeg sira, neograničene količine kozjeg i ovčijeg sira i neograničene količine voćnih rakija. Ostaje carina na izvoz automobila iz Srbije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala