Kusturica: Pozorište — posebna vrsta religioznosti

© Tanjug / Dimitrije GollEmir Kusturica
Emir Kusturica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Reditelj Emir Kusturica otvorio je večeras u Drvengradu 4. „Pozorišni Kustendorf”, istakavši da dobro pozorište i dobra umetnost mogu da služe čoveku i da je važno da se festivali, kao deo kulture, održavaju u „ovom vremenu velikog pada umetnosti”.

Priznao je da mu je, od svih festivala koje organizuju na Mećavniku, pozorišni najomiljeniji i izrazio uverenje da će sledeće godine trajati duže i da će biti prilike da se pogleda više predstava.

„Ideja o klasičnoj umetnosti ukazuje da su festivali kao produžena ruka ili prirodni nastavak dionizijske ili, s druge strane, apolonijske ideje umetnosti. Koliko god da su deo turističke ponude, festivali su oduvek bili deo kulture“, rekao je Kusturica.

Pod sloganom „Društvo spektakla“ festival će pokušati da odgonetne mesto i ulogu pozorišne umetnosti u aktuelnom društvu, u kojoj je spektakl u osnovi svega i predstavlja ne samo osnovni element razonode, već i vladajući oblik života.

„Sve što se odvija na javnoj sceni, uključujući i kamere svuda postavljene, zapravo vodi ka tome da se ljudi naviknu na nadzor kao ideju o posebnom teatru o kome je Snouden već mnogo rekao, ali postoji i taj poetski duh, još od Isusa Hrista Nazarećanina, koji se izražavao parabolama. Mislim da dobro pozorište i dobra umetnost mogu čoveku da služe, pa i ovaj festival i svi koje ovde organizujemo“, istakao je Kusturica.

Prema njegovim rečima, pozorišni festival je, pak, bliži onome što se danas obeležava kao ideja o večnom životu, prenosi Tanjug.

„Pametni sociolozi u Americi rekoše da je Bog na Zapadu ubijen. Tako je i večni duh ubijen, ali mislim da se on skriva u umetnosti i da treba da verujemo da večnost svakog života više pripada rijalitiju, a da je ovo što se stvara u pozorištu deo posebne vrste religioznosti“, rekao je Kusturica.

U takmičarskom programu učestvuju Akademija umetnosti iz Novog Sada sa predstavom „Kiseonik“ Ivana Viripajeva, Filmska akademija iz Lođa (Poljska) sa komadom „Cena života“ Martine Majok, Državna pozorišna akademija iz Jaroslavlja (Rusija) sa predstavom „Čehov.nekst“, dok se Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda predstavlja komadom „Džordž Kaplan“ Frederika Zontaga.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala