Irak: Najmanje 23 osobe poginule u protestima

© REUTERS / KHALID AL-MOUSILYProtesti u Iraku
Protesti u Iraku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najmanje 23 osobe poginule su u protestima širom Iraka, saopštili su danas zvaničnici, javila je agencija AP.

Nereda je bilo u Bagdadu, Nasiriji, Amari, Samavi i još nekim iračkim gradovima.

Kako je saopštio visoki irački bezbednosni zvaničnik, demonstranti u Bagdadu su poginuli kada su snage bezbednosti ispalile bojevu municiju kako bi ih rasterale.

On je rekao da je policija upotrebila i suzavac i gumene metke protiv demonstranata koji protestuju zbog loših uslova života u Iraku.

Do nasilja u Nasiriji je došlo kada je iračka šiitska militantna grupa Asaib Al al-Hak otvorila vatru na grupu demonstranata koji su pokušavali da uđu u njenu lokalnu kancelariju.

Napadi na šiite

Istovremeno, u južnom gradu Amara povređeno je najmanje 18 ljudi kada su učesnici protesta pokušali da uđu u kancelarije lokalne milicije, prenosi Rojters.

Demonstranti su danas zapalili kancelarije šiitske političke partije i šiitske milicije u južnoj iračkoj provinciji Mutana, saopštila je policija.

Kancelarije pokreta Hikma i Asaib Al al-Hak zapaljene su u gradu Samava.

Snage bezbednosti pokušale su da rasteraju demonstrante suzavcem, prenosi Rojters.

Protesti protiv korupcije, nezaposlenosti i nedostatka osnovnih usluga, koji su izbili početkom meseca, postali su nasilni nakon što su bezbednosne snage počele da koriste bojevu municiju.

Posle nedelju dana nasilja u prestonici Iraka i južnim delovima zemlje, vladinom istragom je utvrđeno da su snage bezbednosti koristile prekomernu silu, usmrtivši 149 osoba i ranivši više od 3.000. Ubijeno je i osam pripadnika bezbednosnih snaga, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala