I Dodik među nesvrstanima

© Tanjug / Ministarstvo spoljnih poslova SrbijeDodik, Čavušoglu i Dačić na marginama Samita nesvrstanih u Bakuu.
Dodik, Čavušoglu i Dačić na marginama Samita nesvrstanih u Bakuu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas „Srni“ da su vrednosti Pokreta nesvrstanih opstale svih ovih godina, posebno kada je reč o naporima za mirno rešavanje sporova, međunarodnoj saradnji, poštovanju i razvijanju multilateralizma.

„Pokret nesvrstanih je uspeo da se održi i opstane, iako je današnji svet potpuno drugačiji od vremena kada je on iniciran, ali su globalni izazovi, uz određene modifikacije, gotovo isti“, rekao je Dodik.

Na pitanje „Srne“ koji je značaj postojanja Pokreta nesvrstanih za današnji svet, srpski član Predsedništva je rekao da je njegovo postojanje od izuzetne važnosti za svetski mir, bezbednost i saradnju.

„Kako u samom svom začetku, tako i danas svrha ovog pokreta je da pruži međunarodni balans i unese smirenost i stabilnost u bilateralne odnose, ne samo država-članica i posmatrača Pokreta nesvrstanih, već i u svetskoj areni“, istakao je Dodik.

On je naglasio da je uveren da je upravo multilateralizam danas važniji nego ikad ranije, s ciljem prevladavanja konfrontacija svih vrsta uz uvažavanje različitosti, te da je zato spoljna politika BiH usmerena, pre svega, na očuvanje i unapređenje trajnog mira, bezbednosti, stabilnog demokratskog i sveukupnog razvoja.

„Pokret nesvrstanih zemalja, posebno kroz svojih deset principa iz Bandunga, ni danas ne gubi iz vida međuzavisnost i kompleksnost odnosa između mira i bezbednosti, razvoja i ljudskih prava“, istakao je Dodik.

On je rekao da je u tom kontekstu danas razgovarao i sa brojnim šefovima država i vlada, te da su svi saglasni da postojanje Pokreta nesvrstanih u današnjem vremenu ima veliki značaj za čitav svet.

Sa Madurom, Rohanijem, Dačićem...

On je istakao da je različitost u Pokretu nesvrstanih zemalja najveća njegova snaga, te da će BiH kao deo sveta u razvoju i kao posmatrač uvek stajati uz Pokret nesvrstanih zemalja i njegove izgrađene vrednosti.

Srpski član Predsedništva BiH učestvuje na 18. Samitu Pokreta nesvrstanih koji se održava u Bakuu.

Na marginama ovog skupa Dodik je imao niz bilateralnih susreta, među kojima su i susreti sa predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom, Kube Migelom Dijazom Kanelom, predsednikom Irana Hasanom Rohanijem, potpredsednikom Indije Venkejahom Najdu, turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom, šefom diplomatije Egipta Samehom Šukrijem i ministrom inostranih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Uoči Samita, srpskog člana Predsedništva u Kongresnom centru u Bakuu dočekao je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, koji je naglasio da mu je velika čast što se Dodik odazvao pozivu za učešće na Samitu Pokreta nesvrstanih, te da je njegovo prisustvo na ovom skupu od velikog značaja.

Dodik je zahvalio predsedniku Azerbejdžana na dobrodošlici, naglasivši da je Pokret nesvrstanih od izuzetnog značaja za čitav svet i da je važno da se neguju dobri odnosi država i vlada.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala