Danska nastavlja bitku protiv „Severnog toka“: Gradi se konkurentski gasovod

© Foto : Baltic Pipe ProjectPolaganje cevi za gasovod Baltic Pipe
Polaganje cevi za gasovod Baltic Pipe - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlasti Danske su izdale dozvolu za izgradnju dva dela „Baltičkog gasovoda“, koji se smatra poljskim konkurentom „Severnom toku 2“. Oba gasovoda će se pružati po dnu Baltičkog mora, a njihova ukupna dužina će iznositi skoro 300 kilometara.

Ministarstvo za klimu i energetiku izdalo je dve dozvole — jednu za poljskog operatera za sistem za prenos gasa „Gaz sistem SA“, a drugu za danskog nacionalnog operatera za transport gasa i električne energije „Energinet“.

Projekat „Baltički gasovod“ se realizuje ispred plana, navodi se na zvaničnom sajtu projekta. Prva faza je zakazana za decembar 2019. godine.

Poljski političari su 2018. godine došli na ideju da izgrade gasovod koji će biti alternativa „Severnom toku 2“. Pretpostavlja se da će se pružati od Danske do Poljske. Stručnjaci tvrde da neće biti moguće realizovanje projekta bez dogovora sa ruskim „Gaspromom“.

Nedavno je ministar energetike Rusije Aleksandar Novak rekao da i dalje postoji šansa da Danska izda dozvolu za polaganje cevi gasovoda „Severni tok 2“ kroz njene vode. Novak je, međutim, naveo da će, ukoliko Danska odbije da izda dozvolu za izgradnju „Severnog toka 2“ na svojoj teritoriji, rok za završetak gasovoda biti produžen, a biće povećana i cena projekta.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku izgradnja gasovoda „teče nepromenjenim tempom“, a položeno je već oko 83 odsto ukupne dužine cevi.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obala Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Planirano je da gasovod prođe kroz teritorijalne vode ili isključive ekonomske zone Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke, a trebalo bi da bude završen do kraja ove godine. Danska je jedina država koja još nije izdala dozvolu za njegovu izgradnju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala