Brnabićeva: Ekonomski, a ne politički sporazum sa Evroazijskom unijom

© Sputnik / Olivera IkodinovićAna Brnabič posle potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije.
Ana Brnabič posle potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijerka Ana Brnabić potpisala je večeras u Skolkovu kraj Moskve Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU), koji će zameniti postojeće bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i proširiti zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgiziju.

„Brisel je još jednom danas potvrdio da je ovo ekonomski, a ne politički sporazum. Mi kao zemlja imamo Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i imamo pravo na sporazume o slobodnoj trgovini sa međunarodnim organizacijama i pojedinačnim zemljama do trenutka dok ne uđemo u EU. U tom trenutku mi moramo da raskidamo sporazume o slobodnoj trgovini sa svim trećim zemljama, odnosno sa svim drugim međunarodnim organizacijama“, rekla je Ana Brnabić srpskim novinarima povodom potpisivanja sporazuma.

Za Beograd će realizacija tog dokumenta označiti potpuno novu etapu prisustva na evroazijskom prostoru, izlazak na tržište od 183 miliona potrošača, čiji je ukupni BDP veći od 1,9 triliona dolara.

Sporazum proširuje listu srpskih proizvoda koji mogu da se izvoze na teritoriju EAEU bez carine. Njime se povećavaju kvote za izvoz robe za koju važe ograničenja i širi zona slobodne trgovine.

© Sputnik / Olivera IkodinovićMiroslav Lazanski, Ana Brnabić i Rasim Ljajić na sednici Evroazijskog međuvladinog saveta u Moskvi.
Brnabićeva: Ekonomski, a ne politički sporazum sa Evroazijskom unijom - Sputnik Srbija
Miroslav Lazanski, Ana Brnabić i Rasim Ljajić na sednici Evroazijskog međuvladinog saveta u Moskvi.

Na sednici Evroazijskog međuvladinog saveta, koji je održan u Skolkovu, Brnabićeva je podsetila da će prema sporazumu Srbija u zemlje Unije moći da izveze bez carina 2.000 tona cigareta, oko 90 hiljada litara vinjaka, 400 tona polutvrdog i tvrdog kravljeg sira, neograničene količine kozjeg i ovčijeg sira i neograničene količine voćnih rakija, ali da ostaje carina na izvoz automobila iz Srbije.

„U vreme kada svet, nažalost, sve više teži protekcionizmu, Srbija ostaje posvećena slobodnoj trgovini, saradnji, razvoju u našem interesu, interesu naše zemlje, naše privrede, naših građana i naše konkurentnosti. Iz toga i proističe ovaj današnji sporazum koji smo potpisali“ rekla je premijerka.

Brnabićeva je takođe naglasila i da sporazum Srbije sa Evroazijskom ekonomskom unijom apsolutno ne pravi našoj zemlji problem na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Ukupna robna razmena Srbije sa pet zemalja-članica EAEU u prošloj godini je iznosila 3,4 milijarde dolara, a oko 90 odsto ukupne trgovinske razmene se realizuje sa Rusijom.

U delegaciji sa predsednicom vlade Anom Brnabić potpisivanju sporazuma sa EAEU prisustvovao je i potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala