Zapadna poruka Balkanu: Zaboravite EU, a u NATO — napred marš!

© AP Photo / Dragan PerkovksiZoran Zaev prolazi pored makedonskih oficira
Zoran Zaev prolazi pored makedonskih oficira - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Nakon što Evropski savet prošle sedmice nije postigao saglasnost o početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, iz Vašingtona je stigla „utešna nagrada“.

Senat SAD ubedljivo je glasao za ratifikaciju prijema Severne Makedonije u NATO i očekuje se da će Severna Makedonija postati 30. članica tog vojnog saveza u decembru, na sastanku lidera Alijanse u Londonu.

Ne napredak već — eksploatacija

Na pitanje zašto je svaka zemlja na ovim prostorima poželjna i dobrodošla u NATO, bez obzira na stepen razvijenosti i napredak u reformama, dok su EU i benefiti članstva u zajednici evropskih država, po svoj prilici, nedostižan cilj, politikolog dr Jelena Vukoičić za Sputnjik odgovara da je istorija pokazala da velike sile na Zapadu zapravo nikada nije interesovao napredak malih država, već isključivo eksploatacija malih naroda i država.

„To vidimo kako na primeru SAD tako i na primeru moćnijih država Evropske unije, koje na različite načine eksploatišu čak i manje moćne članice EU. Kada je u pitanju Balkan jasno je da je pristupni proces završen. Dakle, da ove države koje su ostale na vratima Unije najverovatnije nikada u nju neće ni ući, odnosno neće postati punopravne članice. Moguće je da će te države, poput Severne Makedonije, biti članice nekakvog ’poslednjeg kruga‘ o čemu se već dosta pričalo, nekakve zapadnobalkanske carinske unije, koja bi možda imala i neke veze sa EU, ali punopravno članstvo ne možemo da očekujemo“, kategorična je Vukoičićeva.

Širenje Alijanse isplativo

Kada je reč o NATO-u, naša sagovornica smatra da je jasno da je reč o politici dvostrukih aršina.

„To zvuči nepravedno, ali vrlo logično. Naime, NATO se na Balkanu širi, a Americi je stalo da savezu pristupe nove članice, jer je to, između ostalog, lukrativan biznis. Amerikanci prodaju svoje oružje, a svaka nova članica predstavlja i novi doprinos NATO kasi. Pored finansijske koristi, Americi i NATO-u je stalo da zaokruže svoju dominaciju na Balkanu, iako su već dominantni u ovom delu Evrope. Oni neće smatrati da su ispunili svoj cilj dok sve države u Jugoistočnoj Evropi i na Zapadnom Balkanu ne postanu članice NATO-a. Zato mislim da će ulazak Severne Makedonije zapravo povećati pritisak na Srbiju i BiH, jer se zna da BiH još nije ušla u NATO isključivo zbog Republike Srpske“, primećuje naša sagovornica.

Prazne fraze

Iako NATO zvaničnici često govore da poštuju vojnu neutralnost Srbije, to su ipak deklarativne, prazne fraze, dodaje Vukoičićeva.

„Ne mogu oni da se šire i da im bude svejedno što tamo jedna Srbija i jedna Republika Srpska ne pristaju da postanu deo tog konglomerata. Zato verujem da i u tom kontekstu treba posmatrati ulazak Severne Makedonije u NATO. Oni ulaze u NATO pred kraj ove godine, sledeća godina je u Americi izborna, pa širenje NATO neće biti u fokusu, ali odmah nakon toga očekujem povećane pritiske na našu zemlju, a naročito na Bosnu i Hercegovinu, gde će se koristiti Dejtonski sporazum i institucija visokog predstavnika da se Republika Srpska skloni i da se BiH uvuče u NATO“, upozorava naša sagovornica.

U tom slučaju bi Srbija bila potpuno okružena članicama Alijanse, jer je NATO-u definitivno cilj da u potpunosti zagospodari ovim regionom, što znači da sve zemlje u ovom regionu budu njegove članice, zaključuje Vukoičićeva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala