„Tupoljevi“ u Africi pokazuju jasne namere Rusije

© Sputnik / Eugene Odinokov / Uđi u bazu fotografijaRuski Tupoljev
Ruski Tupoljev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dva ruska strateška nosača raketa Tu-160 sletela su u Južnoafričku Republiku na aerodrom „Voterklof“ na dan kada je predsednik Rusije Vladimir Putin otvorio u Sočiju prvi samit „Rusija-Afrika“. Sletanje aviona je jasan signal da Kremlj nastavlja da širi svoj uticaj na ceo afrički kontinent, tvrdi novinar lista „Drajv“.

Sletanje ruskih aviona na aerodrom „Voterklof“ 23. oktobra prvi je u istoriji let ruskih bombardera u Afriku.

Prema pisanju lista, taj događaj je za Moskvu očigledna demonstracija sposobnosti Rusije da sprovodi vojne operacije daleko izvan granica svoje teritorije. Poslednjih nekoliko godina Rusija sve češće izvodi operacije koristeći patrolne avione dugog dometa, uključujući i strateške bombardere Tu-160 u Tu-95MS i to u strateški značajnom Arktičkom i Tihookeanskom regionu, podseća autor članka.

Dolazak ruskih bombardera u afričku vazdušnu bazu dokaz je toplih odnosa između Rusije i Južne Afrike, prenosi list.

Novinar lista „Afrikan difens rivju“ Daren Olivje podsetio je da se o planovima takve posete govorilo još 2016. godine, ali je događaj morao biti odložen zbog toga što su u to vreme ruske Vazdušno-kosmičke snage bile uključene u operacije u Siriji.

Ipak, zahvaljujući tome, dolazak ruskih bombardera u Južnu Afriku sada je još simboličniji, jer se istog dana predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa sastao sa Putinom u okviru prvog samita „Rusija-Afrika“, konstatuje novinar lista.

Slabljenje američkog interesovanja za Afriku doprinosi širenju uticaja Rusije na tom kontinentu. Stoga je dolazak „tupoljeva“ u Južnu Afriku jasan signal da je Kremlj zainteresovan za tu zemlju i da će nastaviti da širi svoje veze na kontinentu, zaključuje novinar „Drajva“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala