Prvi put S-400 na vežbama van Rusije — poruka iz Srbije jastrebovima sa Zapada

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaSistem protivvazdušne odbrane S-400 "Trijumf"
Sistem protivvazdušne odbrane S-400 Trijumf - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dopremanje sistema S-400 i „Pancir S“ na vojne vežbe u Srbiju poruka je onima koji smatraju da je priča sa Balkanom završena i koji vrše pritiske na Srbiju da prizna nezavisnost Kosova i Metohije.

Dolazak sistema S-400 i „Pancir S“ u Srbiju na vojne vežbe „Slovenski štit 2019“ u međunarodnom smislu pokazuje bratske odnose i zainteresovanost Rusije da pomaže unapređenje sposobnosti u protivvazduhoplovnoj odbrani i otvara mogućnost nabavke nekih od tih sistema, kaže general u penziji i direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma Mitar Kovač.

„Mimo toga, mnogo znači kada takvi sistemi dođu na vežbu u jednu zemlju izvan granica Rusije, posebno na Balkan, na prostor koji i dalje nije definisan u geostrateškom smislu svrstavanja. To je istovremeno i simbolička poruka pojedinim jastrebovima sa Zapada, prvenstveno nekim iz vodećih zemalja, koji smatraju da je Balkan završena priča i da mogu da realizuju pritiske na našu zemlju, pre svega u smislu rešavanja kosmetske krize i priznavanja te lažne države“, smatra Kovač.

Naš sagovornik zajedničke vežbe srpske i ruske vojske ocenjuje kao dragocene iz različitih razloga.

„Naše ljudstvo ima deo znanja u rukovanju tim sistemima još iz minulih godina i sada na ovom naprednom sistemu S-400 možemo govoriti o sasvim novim znanjima koja će naše starešine i naši vojnici prepoznati i bliže se upoznati sa karakteristikama tog sistema, kao i sa režimima njegovog rada u uslovima vežbi, koji će, u dobroj meri, biti približni njegovom funkcionisanju i u ratnim uslovima“, objašnjava Kovač.

Ukoliko država iznađe sredstva i nabavi neki od sistema koji će se pojaviti na „Slovenskom štitu 2019“, upoznavanje oficira i vojnika sa tim sistemima na vežbi omogućiće da se on brže operativno implementira kada bude nabavljen, zaključuje Kovač.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala