Nemački detektiv povukao predlog o predaji dokaza o MH17

© Sputnik / Andreй Stenin / Uđi u bazu fotografijaOstaci malezijskog aviona Boing 777 koji se srušio iznad Donjecke oblasti
Ostaci malezijskog aviona Boing 777 koji se srušio iznad Donjecke oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemački detektiv Jozef Reš izjavio je da povlači predlog o predaji informacija o padu malezijskog „boinga“ u Donbasu, jer smatra da međunarodna istraga nije zainteresovana za rešavanje tog slučaja, navodi se u pismu Rešovog advokata koji je primila agencija RIA Novosti.

Kako je naveo predstavnik detektiva, on je odredio rok do 18. oktobra, ali mu se nisu obratili ni članovi međunarodne istražne grupe JIT, ni predstavnici tužilaštva Holandije, ni predstavnici istražnog odbora Malezije, ni predstavnici bilo kojeg drugog tela.

„Moj klijent je učinio sve što je moguće kako bi ispunio javno formulisani zahtev za podršku. To se, međutim, na neshvatljiv način nije čulo. On ukazuje na to da je ovo pitanje za njega zatvoreno“, navodi se u pismu.

Advokat navodi da je cela procedura istrage neobjašnjiva, i to ne samo za njegovog klijenta.

„Gospodin Reš smatra da je strašno i uznemirujuće, jer ovi procesi jačaju utisak da realan interes u pronalaženju istine i istrage uopšte ne postoji, već je verovatnije da se dokazi namerno skrivaju“, piše on.

Rešov advokat je demantovao izveštaje da je detektiv prodao informacije koje je prikupio određenim zainteresovanim stranama i istakao da se Rešu nije niko obraćao, između ostalog, ni iz medija.

U avgustu je Reš, koji se bavi istragom o padu aviona na letu MH17 2014. godine, izjavio za Sputnjik da zna imena odgovornih za katastrofu i ostale podatke koje međunarodna istraga ignoriše. On je izrazio spremnost da te informacije prosledi Holandiji, Maleziji ili Rusiji, pod uslovom da one budu objavljene. Kasnije je premijer Malezije saopštio da su vlasti spremne da saslušaju detektiva.

Tragedija aviona na letu MH17

Putnički avion „boing 777“ kompanije „Malezija erlajns“, koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. Niko od 298 putnika i članova posada koji su se nalazili u avionu nije preživeo.

Zajednička istražna grupa (čine je predstavnici Australije, Belgije, Malezije, Holandije i Ukrajine), koja pod rukovodstvom Glavnog tužilaštva Holandije i bez učešća Rusije vodi istragu o okolnostima pada, ranije je saopštila da je „boing“ oboren iz raketnog sistema „Buk“, koji pripada 53. raketnoj brigadi Oružanih snaga Rusije iz Kurska. Istražna grupa smatra da je „Buk“ dovezen iz Rusije, a zatim vraćen. Moskva kategorički negira te optužbe.

Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su pak izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini. Bez obzira na ratna dejstva, Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za međunarodne putničke avione.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala