Džefri Najs prodavao poverljive informacije Albancima?

© AFP 2023 / KOEN SUYKDžefri Najs
Džefri Najs - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Specijalno tužilaštvo istražuje rad Kancelarije za pomoć optuženim Albancima. Sumnjivo davanje novca bivšem haškom tužiocu Džefriju Najsu za zastupanje svedoka.

Kancelarija za pravnu pomoć optuženim i osumnjičenim teroristima OVK u Prištini pod istragom je Specijalnog tužilaštva za zločine OVK zbog advokata Džefrija Najsa, pišu „Večernje novosti“.

Sumnja se u neke zakulisne radnje, ali i isplate zastupnicima osumnjičenih, pre svega Najsu, koji je advokat Samija Ljuštakua, bivšeg komandanta Dreničke i zone Paštrik.

Vrlo je moguće da uloga kancelarije nije samo pravna i finansijska podrška u zakonskim okvirima, već da je poprimila manipulacijske oblike sa dokumentacijom i potencijalnim svedocima, pišu „Novosti“.

Zbog toga je njen šef Driton Ljajci meta istrage. Kako je za prištinske medije rekao Ljajcijev advokat Artan Čerkini, specijalno tužilaštvo pored sumnji u ulogu kancelarije, sumnja i na neregularnosti u nekim njenim isplatama u cilju zaštite potencijalno optuženih osoba. Čerkini je rekao da je Ljajci u januaru bio učesnik saslušanja Ljuštakua, ali da je samo bio prevodilac između Ljuštakua i Najsa. Ljuštaku se tad inače branio ćutanjem, pa je saslušanje trajalo svega tri sata.

Ričard Grenel - Sputnik Srbija
Ko je uopšte ovlastio Ameriku da šalje pregovarača za Kosovo?

Kako pišu prištinski mediji, prema tamošnjem zakonu o pravnoj zaštiti i finansijskoj podršci optuženim osobama u Specijalnom sudu, Kancelarija na čijem je čelu Ljajci nema pravo da u fazi istrage ili ispitivanja izvrši bilo kakve isplate. Okrivljeni imaju pravo na pomoć radi pokrivanja troškova odbrane tek nakon podizanja optužnice, a Ljuštaku još nije optužen.

Ljajci je, inače, još u januaru rekao da je dobio zahtev Džefrija Najsa za plaćanje njegovih usluga. Mediji u Prištini su tad pisali da se iz dokumentacije vidi da je Najs tražio 2.200 evra po danu plus isplatu putnih troškova.

Najs je očigledno video da su mu kosovski Albanci dobar izvor prihoda, pa se vrlo brzo posle napuštanja Haškog tribunala 2006. godine, gde je bio tužilac u predmetu protiv Slobodana Miloševića, angažovao u njihovim slučajevima. Imao je značajan doprinos u odbrani Ramuša Haradinaja pred Haškim tribunalom, a pre nekoliko godina se pominjalo da im je servirao poverljive insajderske informacije iz suda i tužilaštva.

On je prikupljao i sređivao i svu dokumentaciju koja bi mogla da koristi kosovskim Albancima optuženim za zločine nad Srbima. Međutim, upućeni kažu da je njegova najveća akcija uništavanje dokaza o „žutoj kući“ i trgovini organima otetih Srba, koji su čuvani u Hagu. Kasnije je u jednom pismu vladi u Prištini i sam priznao da je u sklopu svog angažmana kritikovao izveštaj Dika Martija o trgovini organima.

Najs je učestvovao i u pisanju autobiografije Hašima Tačija, maksimalno je čisteći od zločina, ali za to nije u dogovorenom roku plaćen. Zato je od Prištine tražio da mu se isplati 500.000 evra i zapretio da će u suprotnom o svemu javno progovoriti, pišu „Novosti“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala