Amerikanci dovlače tenkove u Siriju

© AFP 2023 / PETRAS MALUKASPripadnici 1. američke divizije 9. puka, 1. bataljona istovaruju tehniku, među kojima i tenkove "Abrams"
Pripadnici 1. američke divizije 9. puka, 1. bataljona istovaruju tehniku, među kojima i tenkove Abrams - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države planiraju da pošalju tenkove „Abrams“ radi zaštite naftnih polja na istoku Sirije, piše portal „Njuzvik“, pozivajući se na neimenovanog visokog zvaničnika Pentagona.

Prema njegovim rečima, nakon odobrenja Bele kuće Sjedinjene Američke Države mogu da pošalju polovinu bataljona američke tenkovske brigade (u američkoj tenkovskoj brigadi je 90 tenkova, brigada se sastoji od tri bataljona), odnosno 15 tenkova „Abrams“ i vojnike na istok Sirije. Izvor je dodao da će arapsko-kurdske jedinice Sirijskih demokratskih snaga nastaviti da učestvuju u obezbeđivanju tih naftnih polja.

Ranije je američki predsednik izjavio da će manji broj vojnika ostati u Siriji, i to u oblasti gde se nalaze naftna polja.

Vašington i Ankara su 17. oktobra objavili da su se dogovorili da zaustave vojnu operaciju Turske na 120 sati i povuku kurdske snage na 30 kilometara u unutrašnjost Sirije, kako bi se stvorila tampon-zona koju Ankara namerava da kontroliše samostalno. Rok za prekid vatre okončan je u utorak 22. oktobra u 22 časa.

Istog dana, nakon pregovora predsednika Rusije i Turske, Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana potpisan je memorandum o razumevanju u deset tačaka. Njime se, između ostalog, predviđa da na sirijsku stranu sirijsko-turske granice izvan zone turske operacije „Izvor mira“ uđu jedinice ruske vojne policije i sirijske pogranične službe i da se snage samoodbrane Kurda povuku na 30 kilometara od granice sa Turskom na zapad i istok od zone operacije „Izvor mira“.

Ruske i sirijske snage će pomagati pri povlačenju kurdskih jedinica i njihovog naoružanja, što bi trebalo da bude završeno u roku od 150 sati. Od tog trenutka počeće zajedničko rusko-tursko patroliranje u dubini od 10 kilometara od granice prema zapadu i istoku od oblasti u kojoj se izvodi operacija „Izvor mira“, osim grada Kamišlija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala