Vašington: Kurdske snage napustile zonu bezbednosti na severu Sirije

© AFP 2023 / DELIL SOULEIMANPripadnici Snaga samoodbrane sirijskih Kurda u gradu Šadadi, 60km južno od grada Hasaka u Siriji
Pripadnici Snaga samoodbrane sirijskih Kurda u gradu Šadadi, 60km južno od grada Hasaka u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kurdske formacije koje ulaze u sastav Snaga demokratske Sirije napustile su zonu bezbednosti koju je Ankara formirala na severu Sirije, izjavio je američki potpredsednik Majk Pens.
„Ranije smo dobili saopštenje komandanta SDS-a da su sve njihove oružane snage povučene iz zone bezbednosti pod kontrolom turskih oružanih snaga“, rekao je Pens.

„Naša komanda i dalje nastavlja da vodi konsultacije sa obe strane. Nadam se da će u najskorije vreme režim prekida vatre biti neprekidno na snazi. Ove konsultacije se nastavljaju“, dodao je on.

Pens tvrdi da će sporazumi postignuti prošle nedelje u okviru američko-turskih pregovora o stvaranju zone bezbednosti na severu Sirije „obezbediti mir i zaštititi sve stanovnike ovog regiona pogođenog ratom“. Prema njegovim rečima, „tokom poslednjih pet dana očuvan je privremeni režim prekida vatre“. Potpredsednik je još jednom naglasio da se američke trupe stacionirane u Siriji vraćaju kući.

Turska operacija u Siriji

Turska od 9. oktobra vodi operaciju „Izvor mira“ u Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ. Američki predsednik Donald Tramp je 7. oktobra saopštio da su američke trupe počele da se povlače sa severoistoka Sirije. 

Kurdi i Damask su zaključili sporazum o zajedničkom suprotstavljanju Turskoj, a sirijska vojska je prebačena do severne granice i zauzela je nekoliko gradova koje su ranije kontrolisali Kurdi, uključujući Raku.

Vašington i Ankara su nakon toga, 17. oktobra, objavili da su se dogovorili da zaustave vojnu operaciju Turske na 120 sati i povuku kurdske snage na 30 kilometara u unutrašnjost Sirije, kako bi se stvorila tampon-zona koju Ankara namerava da kontroliše samostalno. Rok za prekid vatre okončan je u utorak 22. oktobra u 22 časa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala