U Sočiju počinje prvi samit „Rusija-Afrika“

© Sputnik / Artur Lebedev / Uđi u bazu fotografijaBaner ekonomskog foruma i samita "Rusija-Afrika" u Sočiju
Baner ekonomskog foruma i samita Rusija-Afrika u Sočiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi samit i poslovni forum „Rusija-Afrika“ počinje 23. oktobra u južnom ruskom turističkom gradu Sočiju. Od njega se mnogo očekuje u vezi sa produbljivanjem političke, ekonomske i trgovinske saradnje između Moskve i zemalja afričkog kontinenta.

Dvodnevnim samitom će zajedno predsedavati predsednik Rusije Vladimir Putin i njegov egipatski kolega Abdel Fatah Sisi. Na ovaj događaj su pozvani lideri sve 54 afričke zemlje, a čak 43 od njih potvrdilo je svoje prisustvo.

Veze između Rusije i afričkog kontinenta značajno su ojačale prethodnih godina, ali još uvek ima dovoljno prostora za širenje saradnje, izjavila je Olga Kulkova, stariji istraživač Centra za studije rusko-afričkih odnosa i spoljne politike afričkih zemalja na Institutu za afričke studije Ruske akademije nauka.

„Samit je u velikoj meri usmeren na širenje političke, ekonomske, trgovinske i investicione saradnje sa afričkim zemljama. Rad na tom cilju veoma je aktivan poslednjih godina. Trgovina između Rusije i Afrike povećana je sa 17,4 milijarde dolara 2017. godine na 20,4 milijarde dolara 2018. godine“, rekla je ona.

Kulkova je dodala da na samit ne treba gledati samo kao na sredstvo za širenje meke moći Rusije na Afriku, već da bi ovaj događaj takođe mogao da donese stvarne ekonomske koristi s obzirom na brzi ekonomski i demografski razvoj zemalja ovog regiona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala