Teheran pozdravlja odluke Putina i Erdogana o Siriji

© Sputnik / Anton Bыstrov / Uđi u bazu fotografijaZastave Irana u jednoj od ulica Teherana
Zastave Irana u jednoj od ulica Teherana - Sputnik Srbija
Pratite nas
Teheran pozdravlja odluke predsednika Rusije i Turske, Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana, o stabilizaciji situacije u Siriji, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Irana Abas Musavi.

„Iran pozdravlja svaki korak koji će dovesti do očuvanja teritorijalnog integriteta i jačanja nacionalnog suvereniteta, kao i stabilizacije situacije u regionu“, navodi se u saopštenju Musavija.

On je takođe istakao da se nada da će pozitivne odluke lidera Turske i Rusije uticati na to da Turska prestane da brine za svoju bezbednost.

Musavi je dodao da je Teheran spreman da pomogne uspostavljanju dijaloga i uzajamnog razumevanja između Turske i Sirije.

„Iran je oduvek bio pristalica dijaloga i mirnih pristupa prilikom rešavanja nesuglasica. Uvek smo se zalagali za pregovore između strana koje imaju nesuglasice kako bi se postiglo razumevanje“, rekao je Musavi.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova je ocenio da je Adanski sporazum, koji je zaključen između Sirije i Turske pre više od 20 godina, pogodna osnova za to da Ankara i Damask otklone postojeću zabrinutost.

„Iran neće propustiti priliku da pruži bilo kakvu podršku dijalogu i uspostavljanju međusobnog razumevanja između Ankare i Damaska“, dodao je Musavi.

Ruski i turski predsednici, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, postigli su juče tokom šestočasovnog sastanka u Sočiju, kako je ruski lider ocenio, sudbonosan dogovor, a na kraju susreta potpisan je memorandum koji se sastoji iz više stavki.
Kako je nakon konferencije za novinare Putina i Erdogana preneo šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, Rusija i Turska su se dogovorile da će od srede u podne u zonu koja se nalazi van domašaja turske vojne operacije ući ruska vojna policija i sirijska vojska, koje će pomagati Kurdima da se povuku na teritoriju koja je udaljena najmanje 30 kilometara od turske granice.

Takođe, prema memorandumu, kurdske jedinice biće izvedene iz sirijskih gradova Manbidž i Tal Rifat.

U memorandumu se takođe navodi da će Rusija i Turska ostati privržene očuvanju teritorijalne celovitosti Sirije, ali i osiguranju nacionalne bezbednosti Turske, a sve u skladu sa Astanskim sporazumom.

Lavrov je kazao i da memorandum predviđa da će Moskva i Ankara preduzeti sve mere kako bi se sprečio prelazak terorista preko sirijsko-turske granice, ali i kako bi se omogućio bezbedan povratak izbeglica u Siriju.

Postignut je dogovor i da se formira zajednički mehanizam koji će pratiti ispunjenje svih tih tačaka memoranduma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala