SAD: Ništa dobro ne može da izađe iz dogovora Rusije i Turske

© AP Photo / Manuel Balce CenetaSpecijalni američki predstavnik za Siriju Džejms Džefri svedoči pred senatskim Odborom za spoljnu politiku 22. oktobra 2019.
Specijalni američki predstavnik za Siriju Džejms Džefri svedoči pred senatskim Odborom za spoljnu politiku 22. oktobra 2019. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i Turska neće uspeti da učine „ništa dobro“ zahvaljujući dogovoru o severu Sirije, izjavio je specijalni izaslanik američkog Stejt departmenta Džejms Džefri.

„Prilično sam skeptičan po pitanju dogovora Rusije i Turske. Ništa dobro neće postići time“, rekao je on.

Američki diplomata se, u obraćanju u Predstavničkom domu SAD, međutim, složio sa mišljenjem kongresmena da povlačenje američke vojske iz Sirije stvara novi izazov Americi po pitanju borbe protiv terorističke organizacije DAEŠ i protiv širenja uticaja Rusije i Irana.

Podsetimo — ruski i turski predsednici Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan postigli su juče tokom šestočasovnog sastanka u Sočiju, kako je ruski lider ocenio, sudbonosan dogovor, a na kraju susreta potpisan je memorandum koji se sastoji iz više stavki.

Kako je nakon konferencije za novinare Putina i Erdogana preneo šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, Rusija i Turska su se dogovorile da će od srede u podne u zonu koja se nalazi van domašaja turske vojne operacije ući ruska vojna policija i sirijska vojska, koje će pomagati Kurdima da se povuku na teritoriju koja je udaljena najmanje 30 kilometara od turske granice.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala