Rusija isporučuje Africi oružje u vrednosti četiri milijarde dolara

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaUčesnik ekonomskog foruma „Rusija-Afrika“ na štandu koncerna „Kalašnjikov“ u Sočiju
Učesnik ekonomskog foruma „Rusija-Afrika“ na štandu koncerna „Kalašnjikov“ u Sočiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija planira da ove godine u Afriku isporuči oružje u vrednosti od četiri milijarde dolara, izjavio je za Sputnjik generalni direktor „Rosoboroneksporta“ Aleksandar Mihejev na marginama foruma „Rusija-Afrika“.
„Radi se o tehnici za vazduhoplovstvo i protivvazdušnu odbranu, oklopnim vozilima, malokalibarskim naoružanjem i protivtenkovskim raketnim sistemima“, precizirao je Mihejev.

Moskva trenutno ispunjava ugovore o snabdevanju oružjem 20 afričkih država, uključujući Ugandu, Ruandu, Mozambik i Angolu, dodao je sagovornik agencije.

Pritom, ukupna vrednost naručenog naoružanja za ovu i naredne godine iznosi 14 milijardi dolara, rekao je direktor Savezne službe za vojno-tehničku saradnju Rusije Dmitrij Šugajev.

Na forumu u Sočiju je objavljeno i da su Rusija i Niger potpisali ugovor o isporuci 12 uradarnih helikoptera Mi-35. Osim toga, Eritreja je pokazala interesovanje za ruske raketne čamce i helikoptere.

Samit i ekonomski forum „Rusija-Afrika“ održava se u Sočiju 23. i 24. oktobra. Na samit su pozvani lideri sve 54 afričke zemlje, a čak 43 od njih potvrdilo je svoje prisustvo. Kopredsedavajući samita su Rusija i Egipat. Novinska agencija „Rusija danas“ je informacioni partner foruma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala