Putin: Rusija namerava da povećava prisustvo u Africi

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin govori na plenarnoj sednici ekonomskog foruma "Rusija-Afrika"
Predsednik Rusije Vladimir Putin govori na plenarnoj sednici ekonomskog foruma Rusija-Afrika - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je odlučna da poveća svoje prisustvo u Africi na državnom nivou, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na forumu „Rusija-Afrika“ u Sočiju.
„Mnoge ruske kompanije dugo i uspešno sarađuju sa partnerima iz najrazličitijih sektora afričke ekonomije i odlučne su da povećaju svoje prisustvo u Africi. Mi ćemo, naravno, podržati takve planove i na državnom nivou“, rekao je Putin.

Predsednik Rusije je rekao i da vidi mogućnost da se u narednih 4-5 godina u najmanju ruku udvostruči trgovinski obrt Rusije i Afrike.

Rusija takođe planira da pomogne u radu na približavanju trgovinskih režima i proširi svoju mrežu trgovinskih predstavništava u Africi, dodao je Putin.

„Rusija će na svaki način pomagati u približavanju trgovinskih režima koji rade u okviru afričke zone slobodne trgovine i zajedničkog tržišta Evroazijske ekonomske unije... Ruska strana planira da proširi mrežu svojih trgovinskih predstavništava, pruža podršku biznisu i uspostavlja nove kontakte“, precizirao je Putin.

Komentarišući saradnju u oblasti medicine, Putin je rekao da je ruska vakcina protiv ebole, koja se isporučuje zemljama Afrike, najbolja na svetu.

„Uspešno je uspostavljena saradnja u borbi protiv opasnih zaraznih bolesti... Naša zemlja je jedna od prvih koja je odreagovala na epidemiju ebole, izdvojivši više od 60 miliona dolara za borbu protiv nje i treba reći da je vakcina bila vrlo efikasna i po mom mišljenju, najbolja na svetu“, istakao je Putin.

Samit i ekonomski forum „Rusija-Afrika“ održava se u Sočiju 23. i 24. oktobra. Na samit su pozvani lideri sve 54 afričke zemlje, a čak 43 od njih potvrdilo je svoje prisustvo. Kopredsedavajući samita su Rusija i Egipat. Novinska agencija „Rusija danas“ je informacioni partner foruma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala