Podla provokacija američkih bombardera na nebu iznad Krima

© Foto : Tech. Sgt. Nathan Lipscomb / U.S. Air ForceAmerički bombarder B-52 Stratofortres sleće na aerodrom vazduhoplovne baze El Udeid u Kataru
Američki bombarder B-52 Stratofortres sleće na aerodrom vazduhoplovne baze El Udeid u Kataru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dva strateška bombardera B-52H „Stratofortres“ američkog Ratnog vazduhoplovstva izvela su trenažni let iznad Crnog mora simulirajući napad na Krim, što se doživljava kao još jedna provokacija na granicama Rusije.

Komanda Oružanih snaga SAD u Evropi je saopštila da je trenažni let iznad Crnog mora izveden u okviru integracije i pripreme za saradnju sa evropskim saveznicima i partnerima.

Svi ti letovi su besmisleni

Prema podacima vazduhoplovnog resursa „Plejn radar“, let je obavljen 19. oktobra. Jedna od letelica B-52H približila se Krimu i simulirala bombardovanje

U saopštenju se navodi da je trenažni let trajao 12 časova, a tokom njega je održana zajednička obuka sa vojnicima iz Rumunije, Ukrajine i Gruzije.

Ruski vojni eksperti objašnjavaju da Pentagon nije slučajno objavio informaciju o tom letu i smatraju da se iza tog „informacionog napada“ krije pokušaj Vašingtona da ojača svoj uticaj u Evropi i, konkretno, u crnomorskog regionu, naročito nakon neuspeha u Siriji i gubitka uticaja na celom Bliskom istoku.

Analitičari ovakve letove dovode u vezu sa politikom i propagandom, jer takvi manevri treba da pokažu američkim saveznicima da je Crno more i dalje u zoni interesa Sjedinjenih Država. Međutim, sa stanovišta vojnih zadataka, ističu eksperti, svi ti letovi su besmisleni.

© AP Photo / Mindaugas KulbisAmerički bombarder B-52
Podla provokacija američkih bombardera na nebu iznad Krima - Sputnik Srbija
Američki bombarder B-52

SAD veoma aktivno generišu sve vrste vežbi na Crnom moru, uključujući zajedničke manevre sa zemljama kao što su Ukrajina i Gruzija, a takođe redovno šalju svoje ratne brodove u luke država Crnog mora, koje su deo NATO bloka. Dakle, pokazuju da je NATO, navodno, gazda u Crnom moru. To, naravno, destabiliše situaciju i izaziva ozbiljne tenzije, posebno kada se približe našim granicama. U tim složenim uslovima, naše trupe pouzdano čuvaju državne granice. I treba imati na umu da su naše mogućnosti veoma velike i da adekvatno reagujemo na sve pretnje“, rekao je za Sputnjik ruski vojni ekspert Andrej Koškin.

Neophodnost daljeg jačanja vojske Rusije

Vojni stručnjaci kažu da snage koje Rusija ima na Krimu, a to su Crnomorska flota, obalski raketni sistemi, udarni avioni i odeljenje protivvazdušne odbrane sa sedištem u Sevastopolju — raketni sistemi dugog dometa S-400, mogu da za nekoliko minuta unište svaki objekat koji pokuša da izvrši agresiju na Rusiju.

Šef Komiteta za međunacionalne odnose i pitanja narodne diplomatije krimskog Parlamenta Jurij Gempel je trenažni let strateških američkih bombardera nad Crnim morem nazvao „podlom provokacijom“, koja potvrđuje neophodnost daljeg jačanja vojske i mornarice Rusije.

Prema njegovim rečima, Oružane snage Rusije će, po potrebi, pravovremeno i adekvatno odgovoriti, a bezbednost Krima osigurana je na najvišem nivou.

„Krimljani se nemaju čega plašiti“, istakao je Genpel.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da je ruski lovac dočekao američkog bombardera B-52H iznad Crnog mora dok se približavao granici Rusije i da ga je pratio.

Dok se približavao državnoj granici Rusije, američkog bombardera je presreo ruski lovac Su-27, koji ga je pratio tokom celog leta duž granice teritorijalnih voda Rusije, na udaljenosti od oko 70 kilometara od granice.

Nakon izvršenja zadatka, Su-27 se vratio u bazu na Krimu.

Inače, strateški bombarder Boing B-52H „Stratofortres“, proizveden pedesetih godina prošlog veka, i dalje je glavni avion dugog dometa američkih Vazduhoplovnih snaga, a ovo nije prvi slučaj da se američki bombarderi pojavljuju u blizini ruskih granica.

Poslednjih godina Rusija redovno ukazuje na do sada neviđene NATO aktivnosti na svojim zapadnim granicama, dok NATO svoje akcije pravda „odvraćanjem od ruske agresije“.

Moskva je više puta izrazila zabrinutost zbog nagomilavanja snaga Saveza u Evropi i svaki put je isticala da Rusija nikome ne predstavlja pretnju, ali da neće zanemariti akcije koje su potencijalno opasne po njene interese i bezbednost zemlje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala