Novi dokument Evropskog parlamenta: Sumnja u posvećenost Srbije EU zbog veza s Rusijom i Kinom

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZasedanje Evropskog parlamenta u Strazburu
Zasedanje Evropskog parlamenta u Strazburu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tesne veze sa Rusijom i Kinom dovode u sumnju posvećenost Srbije evropskoj perspektivi, navodi se u dokumentu Evropskog parlamenta, koji je zabrinut zbog vojne saradnje između Rusije i Srbije, kao i „zavisnosti“ Beograda od isporuka ruskog gasa, piše RT.

U kratkom izveštaju posvećenom Srbiji stručnjaci Evropskog parlamenta ocenjuju da je takva situacija mogla nastati usled nezadovoljstva beogradskog rukovodstva tempom napretka na putu ka članstvu u EU.

„Rusija je tradicionalni geopolitički saveznik Srbije, a u prošlosti je Moskva pružala diplomatsku podršku (podržava Srbiju povodom nepriznavanja Kosova), kao i investicionu, ekonomsku i vojnu pomoć. S druge strane, Srbija se opirala pritisku EU, koji je imao za cilj da natera zemlju da uvede sankcije Rusiji zbog njene agresije u Ukrajini“, navodi se u izveštaju Evropskog parlamenta, u koji je imala uvid televizija RT.

Pored toga, evropski eksperti podsećaju da bi u slučaju pridruživanja EU, Beograd morao da anulira sve bilateralne odnose sa drugim zemljama.

Ranije su stručnjaci sa Instituta za istraživanja u sferi bezbednosti EU takođe izražavali zabrinutost zbog „uticaja“ Rusije na Zapadnom Balkanu. Konkretno, govorilo se o „ruskoj taktici destabilizacije u regionu“.

Zavisnost od ruskog gasa

Evropski parlament strahuje i zbog rusko-srpske vojne saradnje. Analitičari ukazuju na rezoluciju Evropskog parlamenta iz 2018. godine, koja je pozivala da se slede evropski principi bezbednosti i spoljne politike.

„Rezolucija Evropskog parlamenta iz 2018. godine za Srbiju kritikuje vojnu saradnju Srbije i Rusije i apeluje na Srbiju da uskladi svoju spoljnu politiku i politiku bezbednosti sa politikom EU“, navodi se u dokumentu.

Pored toga, ističe se da je Evropski parlament zabrinut zbog zavisnosti Srbije od ruskih isporuka gasa.

Pristupanje EU upitno

Evropski analitičari takođe ističu da bez obzira na to što je zakonodavstvo Srbije delimično usklađeno s pravnim normama EU, strateška konkurencija među svetskim silama može da poremeti pristupanje zemlje EU, koje je planirano za 2024. godinu.

„Međutim, uprkos izvesnom napretku po pitanju političkih kriterijuma i vladavine prava, na primer, aktuelna ustavna reforma čiji je cilj da uskladi Ustav Srbije sa evropskim standardima, strateška konkurencija među svetskim silama je sve jača i može poništiti sve napore u okviru procesa pridruživanja EU“, objašnjava se u dokumentu Evropskog parlamenta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala