Hoće li evropski šamar oterati vlast niz Vardar

© AP Photo / Boris GrdanoskiTabla Severne Makedonije
Tabla Severne Makedonije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Aktuelnog premijera Makedonije Zorana Zaeva, posle rampe na evropskom putu, moglo bi da sačeka još neprijatnije iznenađenje na prevremenim parlamentarnim izborima iduće godine.

Anketa koju je sprovela agencija „Evropa bira“ prednost daje opozicionoj stranci VMRO-DPMNE, u odnosu na stranku SDSM Zorana Zaeva. Trenutno istraživanja pokazuju da VMRO vodi sa 100.000 glasova više.

Naš sagovornik iz Makedonije Aleksandar Daštevski kaže da to nije mala razlika, ali da je ipak rano govoriti šta može da se desi na samim izborima.

„VMRO-DPMNE je i prošle izbore dobio, ali su albanske stranke odlučile da podršku daju Zaevu. To lako može da se desi i ovaj put, jer Albanci gledaju svoje nacionalne interese“, napominje on.

Sudbina sporazuma

Po njegovim rečima, VMRO bi trebalo da osvoji 61 od 120 poslaničkih mesta u parlamentu da bi bila u mogućnosti da formira vladu, a da ne zavisi od drugih političkih subjekata. To je, kaže Daštevski, gotovo pa nemoguće, imajući u vidu albanski faktor, međunarodne činioce, ali i mogućnost nameštanja izbora.

Na pitanje da li bi eventualna pobeda VMRO-DPMNE uticala na do sada potpisane sporazume, od Prespanskog pa nadalje, naš sagovornik odgovara:

„To je teško pitanje, jer to nije samo naša unutrašnja stvar, već međunarodna. Ako bi se i krenulo u takvu akciju, u šta duboko sumnjam, ona bi trajala decenijama. Možda bi mogli neki sporazumi da se koriguju u korist nas, ali da se sve poništi — teško“. 
Po njegovim rečima, Zaev nije samo „omanuo“ kada je reč o spoljnoj politici, već i kada je reč o unutrašnjim pitanjima.

„Plate nije povećao, studente je ’zavio u crno‘ sa merama koje je nametnuo, a da ne pričamo o nacionalnom srozavanju koje teško da je koja nacija doživela. Ekonomija nam je u slobodnom padu“, navodi on.

Izlaz iz haosa?

Upravo ovo, veruje Daštevski, može da bude odlučujući faktor kada narod bude odlučivao kome će dati svoj glas, jer je Makedonija faktički u haosu.

Inače, istraživanje koje je sprovela agencija „Evropa bira“, urađeno je u periodu od 14. do 17. septembra na 1.209 ispitanika, od kojih je 42,6 odsto podržalo VMRO-DPMNE, dok je SDSM dobila podršku 36,6 odsto ispitanika.

Podsećamo — EU nije dala zeleno svetlo Severnoj Makedoniji i Albaniji za početak pregovora o pridruživanju, zbog čega je premijer Makedonije Zoran Zaev raspisao prevremene parlamentarne izbore za 12. april naredne godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala