Centralnoafrička Republika: Nadamo se nastavku isporuka ruskog oružja

© Sputnik / Mihail Metcelь / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Centralnoafričke Republike Fosten Arkanž Tuadera
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Centralnoafričke Republike Fosten Arkanž Tuadera - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je Centralnoafričku Republiku perspektivnim partnerom Rusije na afričkom kontinentu i pozdravio je raspoloženje vlasti za razvoj saradnje.

„Rusija je bila jedna od prvih koja je priznala nezavisnost vaše države uspostavljanjem diplomatskih odnosa. I naredne godine ćemo proslaviti 60. godišnjicu ovog značajnog trenutka u međudržavnoj istoriji“, rekao je Putin na sastanku sa predsednikom Centralnoafričke Republike, koji je stigao u Soči na samit „Rusija-Afrika“.

Sa svoje strane, predsednik Centralnoafričke Republike Fosten-Arkanž Tuadera izjavio je da se njegova zemlja nada nastavku pomoći Moskve u pripremi vojnih stručnjaka i isporukama oružja u zemlju.

„Imamo veliku saradnju na vojnom polju. Vi doprinosite obuci naše vojske, modernizaciji vojske, obučavanju žandarma“, rekao je on.

On je podsetio da je Rusija 2005. godine prebacila seriju oružja u Centralnoafričku Republiku, što omogućava da se odgovori na sve potrebe zemlje u oblasti malokalibarskog oružja.

„Nadamo se da će Rusija nastaviti da obučava naše kadrove, oficire za našu vojsku, uključujući i na ruskim univerzitetima“, rekao je Tuadera i dodao da se nada da će Rusija pomoći Centralnoafričkoj Republici da „povećamo našu borbenu sposobnost“.

„Zatražili smo od ruskog Ministarstva odbrane da obuči četiri pilota za helikoptere i za podršku tih helikoptera“, istakao je on.

Samit i ekonomski forum „Rusija-Afrika“ održava se u Sočiju 23. i 24. oktobra. Na samit su pozvani lideri sve 54 afričke zemlje, a čak 43 od njih potvrdilo je svoje prisustvo. Kopredsedavajući samita su Rusija i Egipat. Novinska agencija „Rusija danas“ je informacioni partner foruma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala