Američki bombarderi simulirali bombardovanje Krima

© AP Photo / Mindaugas KulbisAmerički bombarder B-52
Američki bombarder B-52 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dva strateška bombardera B-52H „Stratofortres“ američkog Ratnog vazduhoplovstva izveli su trenažni let iznad Crnog mora u okviru integracije i pripreme za saradnju sa evropskim saveznicima i partnerima, navodi se u saopštenju komande Oružanih snaga SAD u Evropi.

Prema podacima vazduhoplovnog resursa „Plejn radar“, let je obavljen 19. oktobra. Jedna od letelica B-52H približila se Krimu i simulirala bombardovanje. 

​​U saopštenju se navodi da je trenažni let trajao 12 časova, a tokom njega je održana zajednička obuka sa vojnicima iz Rumunije, Ukrajine i Gruzije.

Boing B-52H Stratofortres“ je letelica proizvedena u periodu od 1952. do 1962. godine. Reč je o strateškom bombarderu, koji je prema planu sposoban da dostavi dve termonuklearne bombe velike snage u bilo koji deo SSSR-a.

Danas je to glavni avion dugog dometa američkih Vazduhoplovnih snaga.

To nije prvi slučaj da se bombarderi pojavljuju kod ruskih granica. U martu je jedan od američkih bombardera B-52H nekoliko puta simulirao bombardovanje baze Baltičkog mora, dok su druga dva letela iznad Kalinjingradske oblasti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala