Zašto su baš u Zadru najjezivije poruke protiv Srba

© AP PhotoUstaše marširaju centrom Zagreba
Ustaše marširaju centrom Zagreba - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zadar je postao neka vrsta bilborda za antisrpske parole. Poslednja u nizu: „Zakolji Srbina i izvadi mu organe jer su u kvartu mačke gladne“, napisana je na zidu jedne zgrade i ne smeta ni lokalnim vlastima, ni građanima.

To nije jedini grafit tog tipa, a u antisrpsku mržnju uvučena su i deca. Poslednjeg dana avgusta na dečjem fudbalskom turniru u Novigradu kraj Zadra postavljen je ogroman transparent na kojem je ispisan i ustaški poklič „Za dom spremni“!

Grafit koji veliča ubistva Srba osvanuo je na autobuskoj stanici u jednom selu kraj tog grada, a veliko latinično slovo „U“ sa krstom na sredini i poruka „Oj, Srbine j…. ti tri prsta“ osvanuli su na plaži u Podgradinim nedaleko od Zadra. U januaru ove godine protiv Zadranina Jure Zubčića podneta je krivična prijava zbog toga što je grafit „Ubij Srbina“ napisan na zgradi mesnog odbora zadarskog veća prepravio u „Ljubi Srbina“.

Središte srpske kulture...

Odakle toliko antisrpstvo baš u ovom petom po veličini gadu u Hrvatskoj?

Dr Milan Gulić sa Instituta za savremenu istoriju kaže da je najmanje očekivao da se u Zadru dešavaju takvi ispadi.

„Kao što dobro znamo, Zadar u principu nije bio sastavni deo ni Hrvatske ni Jugoslavije sve do pred kraj Drugog svetskog rata. To je bila jedna mešovita sredina sa velikim broja i Srba i Hrvata, kao i Italijana. Upravo zbog toga je decenijama predstavaljao u principu i središte srpske kulture na području Dalmacije. Tako da ono što danas predstavlja Zadar, ima malo veze sa onim što je ovaj grad nekada bio“, objašnjava dr Gulić.

Biće i gore, EU nemoćna

Zadarski duh, posebnost i tradicija i sve ono što je nekada bio, dodaje naš sagovornik, ovakvim stvarima se prljaju.

„Ovaj incident nije niti poseban niti neobičan i to će se ponavljati, verovatno još gore nego do sada, sve dok hrvatske vlasti ne počnu radikalno da kažnjavaju sve one koji na ovaj ili sličan način šire mržnju. Postoji samo jedan način da se ovome stane na kraj, a to je da se izvršioci kazne“, ističe dr Gulić.

Prema njegovim rečima, ni činjenica što je Hrvatska članica Evropske unije nema mnogo uticaja na ovakvo ponašanje prema Srbima, jer i u samoj EU ima takvih nacionalističkih ispada. Druga bitna stvar zbog čega EU ćuti na ove stvari, jeste to što je verovatno svesna da je Hrvatska u EU primljena na neki način „preko kolena“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala